• woensdag 13 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rotterdamse virologen ontwikkelen neusspray die 24 uur tegen corona werkt: ‘Oplossing voor reizen of concert’

| algemeen dagblad | Door: Nikki Catlender 

Wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een neusspray ontwikkeld die 24 uur lang tegen corona lijkt te werken. De virusremmer, die op fretten werd getest, voorkomt besmetting van het ene op het andere dier. ‘Dit middel zou gebruikt kunnen worden bij reizen, concerten of festivals.’

Het medicijn is stabiel, ongevaarlijk en hoeft niet gekoeld bewaard te worden, stellen de onderzoekers. ,,Je zou je dus kunnen beschermen tegen huisgenoten die besmet zijn of veilig je besmette ouders kunnen bezoeken”, zegt viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC. ,,Maar het middel zou ook gebruikt kunnen worden voor extra bescherming bij reizen,

concerten of festivals.”  

De virusremmer voorkomt dat het virus de cellen in de neus en longen binnendringt. Daardoor krijgt het virus niet de kans om zich te vermenigvuldigen, volgens viroloog Rik de Swart van het Erasmus MC. Fretten die een keer per dag het middel in hun neus kregen, bleken beschermd te zijn tegen infectie met SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat bleek zelfs het geval te zijn wat betreft besmetting met de Zuid-Afrikaanse en Britse varianten.

In de supermarkt

Is de neusspray uiteindelijk in de supermarkt te koop? Dat is nog onduidelijk. ,,Ik denk niet dat we binnen een half jaar

toestemming hebben om de eerste mensen hierop te testen", zegt viroloog De Swart. En dan moet het middel nog door meerdere testfases heen en worden geproduceerd.

,,En of de neusspray uiteindelijk bij de drogisterij komt te liggen, hangt af van het stempel. Is het een ‘medicijn’, of krijgt het een ander stempel", zegt De Swart. 

De onderzoekers hopen dat het middel kan worden ingezet om bijvoorbeeld de r-waarde terug te dringen. ,,Stel je een plek voor waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld een theater of een vliegtuig. Als iedereen van tevoren de spray neemt, daalt de transmissie van het virus.”

Zo werd het middel op fretten getest: 

Zes fretten uit het onderzoek kregen de virusremmer in hun neus, terwijl zes andere fretten een placebo kregen. Beide groepen fretten werden verdeeld over drie kooien en gedurende een dag gehuisvest samen met drie fretten die besmet waren met SARS-CoV-2. In de dagen erna bleek geen enkele behandelde fret besmet te zijn, terwijl alle dieren die de placebo hadden gekregen wel geïnfecteerd raakten.

Het onderzoek werd uitgevoerd met fretten, die net als nertsen erg gevoelig zijn voor het virus. Fretten vangen net als mensen virussen op via de bovenste luchtwegen. 

Het middel voorkomt infectie, maar werkt heel anders dan een vaccin. ,,Ons antivirale middel voorkomt infectie, maar is hooguit een dag werkzaam. Het is dus niet geschikt om een groot deel van de wereldbevolking langdurig te beschermen door ze dagelijks een neusspray te geven, verwacht viroloog Rory de Vries. ,,Wij denken wel dat deze antivirale middelen kunnen helpen om de pandemie onder controle te krijgen.”

Het is niet geschikt om de wereldbe­vol­king langdurig te beschermen door ze dagelijks een neusspray te geven

Rory de Vries, viroloog

De Rotterdamse wetenschappers werkten samen met een internationaal team van onderzoekers en hebben over het antivirale middel in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Science gepubliceerd. 

 

Dit is een deel van de onderzoekers achter de neusspray (vlnr): Rik de Swart, Kati Schmitz en Rory de Vries.

 

Dit is een deel van de onderzoekers achter de neusspray (vlnr): Rik de Swart, Kati Schmitz en Rory de Vries. © Erasmus MC

| algemeen dagblad | Door: Nikki Catlender