• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rotterdamse vader en dochter verdacht van witwassen

| snc.com | Door: Redactie

Na acht jaar onderzoek van de Nederlandse en de Surinaamse Belastingdienst stonden maandagmiddag de 68-jarige vader uit Rotterdam en zijn 40-jarige dochter terecht voor het witwassen van miljoenen euro's. De miljoenen euro's zouden afkomstig zijn van een familielid in Suriname, maar zulke geldbedragen had het familielid helemaal niet. In 2014 stelde de Belastingdienst een onderzoek in naar het bedrijf van de verdachten. Het bedrijfspand van vader en dochter werd voor een deel - 700 ton - gefinancierd door het Surinaamse familielid. En op een Nederlandse bankrekening - ook op naam van het familielid - werd meer dan een miljoen euro aan contant geld gehaald en hiervan werden twee woningen van vader en dochter bekostigd. Na onderzoek van de Surinaamse Belastingdienst bleek het familielid niet over deze geldbedragen te beschikken.

Het OM eiste een gevangenisstraf van drie weken en taakstraffen van maximaal 140 uur. Op de twee woningen en het bedrijfspand is beslag gelegd. Ook het bedrijf waar de twee een bestuurdersfunctie vervulde, wordt vervolgd voor witwassen. Als de rechter de eis van het OM overneemt, betekent dit dat de Staat het pand verkoopt, de openstaande schuld aan de bank wordt afgelost en de resterende waarde naar de Staat gaat. Over veertien dagen doet de rechtbank uitspraak. 

Op de bankrekeningen van de twee verdachten zijn diverse contante stortingen gedaan door het familielid waarvan de herkomst onduidelijk is. De opsporingsdienst van financiële en fiscale criminaliteit (FIOD) heeft deze geldstromen onderzocht. Ook hebben ze de aangiften inkomstenbelasting bekeken van 2007 tot en met 2012. Uit dit onderzoek blijkt een vermoeden dat het geld afkomstig is van onbekende misdrijven. (AD)


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie