• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rijstopkopers dringen prijs op; geen sprake van overleg

| sun.sr | Door: Redactie

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vier dagen geleden in een persbericht bekendgemaakt dat de overheid de padieprijs niet bepaalt. Twee weken geleden is de oogst van padie in Nickerie weer begonnen. Volgens het ministerie is dit seizoen 4000 hectare meer padie ingezaaid. Enkele opkopers waren begonnen de padie voor 320 SRD per baal natte padie op te kopen wat nu door de marktwerking gedaald is naar rond de 270 SRD. Dit tot teleurstelling van vele boeren die verwachten dat de overheid nu de padieprijs moet vaststellen.

De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) had reeds in een vroeg

stadium de boeren voorgehouden geen hoge verwachtingen te koesteren. BSP-voorzitter Radjoe Bhikharie zegt in gesprek met Suriname U-News (SUN) dat de opkopers geen SRD 300 voor een baal padie gaan betalen. Volgens hen is er een bod van SRD 250 of iets meer. Dit op basis van berekeningen van deskundigen van de BSP. “Het argument van de minister dat de prijs in overleg met de opkopers dient te geschieden, omdat de sector geliberaliseerd is, klopt, maar dan moet er bij wet een overlegorgaan bestaan”, aldus Bhikharie. Hij benadrukt dat er geen overleg is in de sector en dat de opkoper haar prijs
opdringt. “Het is take it or leave it”. 

Volgens LVV is de prijsbepaling al langer dan 30 jaren geliberaliseerd waarbij de boeren rechtstreeks met de opkopers onderhandelen. Een jaar geleden was de padieprijs rond de 125 SRD. Het vorig seizoen steeg deze naar rond de 200 SRD. De prijs op de wereldmarkt is de laatste maanden met ongeveer 20 procent gestegen.

De BSP-voorzitter zegt dat de padieboeren tenslotte altijd het kind van rekening zijn. Hij merkt op dat wanneer vandaag aan de brede schouders in de sector gevraagd wordt om 30% van hun US-dollar inkomsten tegen een bepaalde bandbreedte in te wisselen, ze opeens failliet dreigen te gaan. Hij laat optekenen dat uit padie ook bijproducten worden vervaardigd zoals slijpmeel. “Realiseert u zich wat dat kost op de lokale markt in SRD uitgerekend”, aldus Bhikharie. Hij benadrukt dat er niet gevraagd is om in te leveren, maar slechts 30% tijdelijk aan de staat te verkopen tegen een lagere koers om de economie weer op rails te krijgen. “Ik ben benieuwd welke exporteur failliet gaat, wie zich als eerst op de stoep van sociale zaken aanmeldt”.

| sun.sr | Door: Redactie