• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering kijkt naar mogelijkheden om burgers Wageningen te evacueren

| keynews.sr | Door: Redactie

De rookontwikkeling in Wageningen blijft erger worden, waardoor de overheid nu naar mogelijkheden kijkt om mensen met onderliggende klachten te evacueren naar Nickerie.

Dit bevestigde vicepresident Ronnie Brunswijk donderdag in het parlement. De vicepresident gaf aan dat deze situatie de aandacht heeft van de regering. “De regering zal alles inzetten om de mensen te helpen en een oplossing te brengen.”

Al langer dan een maand klaagt de samenleving van Wageningen van rookoverlast door een bosbrand nabij Bombay. Vele bewoners hebben hun beklag gedaan bij de media en verschillende overheidsinstanties, maar voelen zich niet gehoord. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat in de afgelopen

dagen meerdere personen zich hebben aangemeld met ademhalingsproblemen.

Deze mensen zijn verwezen naar het Mungra Medisch Centrum, maar geen van hen verkeert in een levensgevaarlijke situatie. Het advies van Volksgezondheid was ook om zo veel mogelijk de rook te vermijden. Echter hebben zij aangegeven dat het haast onmogelijk was. Op social media zijn er ook filmpjes gedeeld van personen die langs Wageningen rijden, maar zich moeizaam kunnen verplaatsen op de weg omdat de rookontwikkeling zo heftig is dat men nauwelijks zicht op de weg heeft.

In een interview met Key News Suriname, heeft de DC van Nickerie, Senrita Gobardhan, aangegeven dat er dammen getrokken

zouden worden om het vuur in te dammen, echter heeft dat niet veel mogen baten tegen de rookontwikkeling. Het feit dat de brandweer landelijk in beraad is en niet zal uitrijden voor bosbranden, is ook geen hulp voor de situatie in Wageningen.

DNA-lid Rabin Parmessar merkte op dat er al enkele weken sprake is van deze brand nabij de woonomgeving van Wageningen. “Er is sprake van een enorme en dichte rookontwikkeling met grote gevaar van volksgezondheid.” Hij vroeg naar de status van de bosbrand, want de brandweer is momenteel in actie. Hij eiste dat burgers met relevante aandoeningen, ziekten en ouderen zo spoedig mogelijk geëvacueerd worden. “De brand moet zo snel mogelijk aangepakt worden.”

Ook DNA-lid Asiskumar Gajadien drong de regering aan om snel op te treden. “Het gaat ten koste van de gezondheidssituatie.” “Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen.”

| keynews.sr | Door: Redactie