• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reële kans dat Suriname Euro 19,5 miljoen terugkrijgt

| sun.sr | Door: Redactie

Taru Spronken, de advocaat-generaal bij de Nederlandse Hoge Raad, heeft een advies uitgebracht over de in beslag genomen Euro 19,5 miljoen vanuit Suriname. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), zal ook in Suriname hierover overleg gepleegd worden. 'Er waren reeds gesprekken opgestart met de Nederlandse autoriteiten. Wij zullen intern de koppen bij elkaar steken en kijken welke stappen het beste zijn, nu dit advies is uitgebracht. In bijna 100%

van de gevallen wordt het advies van de advocaat-generaal aangehouden bij de beslissing van de Hoge Raad. Als dit gebeurt, wordt het eerder gewezen vonnis bekrachtigd: de Centrale Bank wordt in het gelijk gesteld en het geld dient terugbetaald te worden', zegt Ramdin.

Geldzending aangehouden in 2018

De Centrale Bank van Suriname

(CBvS) stuurde in april 2018 een geldzending naar Hong Kong, via Schiphol. Het Openbaar Ministerie in Nederland vond dit verdacht en vermoedde dat er sprake was van witwassen en legde toen beslag op het geld. Er werd hiertegen een rechtszaak aangespannen tegen het Openbaar Ministerie in Nederland door de Centrale Bank van Suriname. De rechtbank oordeelde in 2019 dat de in beslagname in strijd was met het internationaal publiekrecht. Het geld moest terug, maar er werd hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak, waarover de Hoge Raad een uitspraak moet doen. Na iets langer dan een jaar is het advies uit: de conclusie van de rechtbank in Haarlem was terecht; het geld mocht niet in beslag genomen worden. Hierover zal de Hoge Raad een besluit moeten nemen. De datum is vastgesteld op 23 maart 2021.

Geldzendingen en het valutaprobleem

Contante Euro's worden door Suriname gestuurd naar Hong Kong, zodat die omgezet worden in girale middelen. De CBvS heeft daarvoor een overeenkomst met de Bank of China. Na ontvangst van de contanten, worden deze overgeboekt naar de rekening van onze moederbank, in Nederland. Dit staat bekend als de zogenaamde geldzendingen. Vanaf dit probleem zich heeft voorgedaan, zijn er geen geldzendingen meer geweest naar Hong Kong; hetgeen de druk op de valuta heeft vergroot. Ex-governor Robert van Trikt heeft toen geprobeerd om rechtstreeks Amerikaanse Dollars te krijgen bij de Federal Reserve van de Verenigde Staten (VS). Dit lukte hem, maar werd stopgezet, omdat Suriname zich niet aan de gestelde voorwaarden hield. Intussen zijn de geldzendingen naar de VS enkele weken terug hervat.

| sun.sr | Door: Redactie