• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rechter wijst verzoek tot vrijlating van Ginmardo Kromosoeto, Gardelito Hew A Kee en Bryan Jurgens af

| suriname herald | Door: Redactie

De rechter heeft de verzoeken, die de raadslieden Murwin Dubois en Raoul Lobo op 26 april 2023 hadden gedaan voor hun cliënten Ginmardo Kromosoeto, Gardelito Hew A Kee en Bryan Jurgens afgewezen. De raadslieden deden het verzoek om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen, waartegen de officier zich verzette. 

Op de zitting hoorde de rechter eerst een van de politieambtenaren die vanaf het begin betrokken was bij het onderzoek naar de SPSB-zaak. Hij werd gehoord met betrekking tot elk strafbaar feit dat aan Kromosoeto wordt verweten. Daarna werd de verdachte zelf geconfronteerd met de bevindingen van het onderzoek.

Na

een verhoor dat maar liefst vier uur duurde, heeft de rechter besloten dat de ernstige bezwaren nog steeds geldig zijn en dat de maatschappelijke rechtsorde verstoord is. Hierdoor werden de verzoeken van de raadslieden afgewezen. Als gevolg hiervan is de zaak uitgesteld tot 9 juni, wanneer de verdachten zullen worden verhoord.

Op 31 januari 2022 werd Kromosoeto veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een criminele organisatie, samen met Gillmore Hoefdraad, Robert van Trikt en Faranaaz Hausil. Deze organisatie had als doel onrechtmatige geldonttrekkingen bij de Centrale Bank van Suriname te plegen. 

De voormalige SPSB-topman ging in beroep tegen deze veroordeling en op 7 november van het afgelopen jaar werd hij voorlopig vrijgelaten. Op 30 maart 2023 werd hij opnieuw gearresteerd na een gerechtelijk vooronderzoek, op verdenking van verdere malversaties die hij als voormalig bankdirecteur bij de SPSB Bank zou hebben gepleegd.

Op 13 april werd Hew A Kee aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude en het plegen van handelingen die in strijd zijn met de Anticorruptiewet. Deze verdenkingen omvatten onder andere samenwerking met Kromosoeto.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie