• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rechter: Bouterse maakte misbruik van rechtsmiddel 'verzet'

| sun.sr | Door: Redactie

Ex-bevelhebber Desi Bouterse heeft gedurende zijn verzetzaak in het 8-decemberstrafproces, steeds gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. En terwijl hij hiermee dacht de juiste 'troef' te spelen, heeft dit het proces veel sneller in de eindfase gebracht dan wanneer hij daadwerkelijk had getuigd. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, noemt de beslissing van Bouterse - om gebruik te maken van zijn zwijgrecht, het misbruik maken van hetrechtsmiddel van verzet. 

Bouterse heeft als hoofdverdachte in deze zaak het recht tot zwijgen. Maar, volgens de rechter heeft hij de indruk gewekt, door verzet aan te tekenen tegen het eerste vonnis van 2019, dat hij nader wilde ingaan

op bestaande bewijslasten en/of daaraan een toevoeging wilde doen. Voor en na zijn laatste woord, heeft hij echter expliciet gezegd gebruik te willen maken van zijn zwijgrecht; hetgeen indruist tegen de bedoeling van de verzetzaak. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt dat Bouterse dit doet, omdat hij door de mand zal vallen indien hij wél zou praten.

Er zijn gedurende de verzetzaak geen nieuwe getuigen of bewijsmiddelen gepresenteerd door Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse. Ook de auditeur-militair heeft genoegen genomen met de bestaande bewijslasten tegen Bouterse. Om deze reden, en het persisteren van Bouterse op zijn zwijgrecht en eerder afgelegde verklaringen, had

de Krijgsraad geen andere keus dan het vonnis van 2019, te bekrachtigen. 

Daarbij stelt de Krijgsraad dat het niet tot nieuwe inzichten is gekomen, dat er geen nader onderzoek heeft kunnen plaatsvinden en dat het volhardt bij eerder genomen beslissingen in het verstekvonnis. Vervolgens heeft de rechter meegedeeld dat partijen 14 dagen de tijd hebben om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. 

Er is geen gevangenneming gelast door de Krijgsraad. Dat zou ook niet gebeuren, zei Kanhai eerder tegenover journalisten. Het Openbaar Ministerie heeft ook niet gevraagd om de gevangenneming van Bouterse. Volgens Essed kan dat theoretisch op elk moment; maar dan gelden er voorwaarden voor. Zo zou er ongetwijfeld gevangenneming gelast worden, indien er sprake was van vluchtgevaar. Essed verwacht dat een gevangenneming zal volgen na het hoger beroep, en indien de rechters tot dezelfde conclusie komen van het medeplegen van moord.

| sun.sr | Door: Redactie