• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reactie op interview minister BIBIS Albert Ramdin in het NRC

| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh

Voor zijn aantreden begon Albert Ramdin zich in te spannen voor Suriname om het land financieel te redden. Het paarse bewind van 10 jaar had het land  dermate financieel-economisch uitgehold, dat het paarse staatshoofd besloot voortijdig het bewind te verlaten. Want hij zag het slecht weer aankomen.  Blijkbaar zichzelf zwaar overschat nam het nieuwe gekozen staatshoofd het land enthousiast over en beloofde binnen 200 dagen Suriname uit de modder te trekken. Helaas!

Relaas 

In zijn interview van 6 december 2021 met verslaggever Stévane Alonso van NRC te Den Haag zegt minister Albert Ramdin, dat de cruciale jaren voor Suriname er nu volgen.

In de afgelopen 18 maanden heeft zijn regering er alles aan gedaan om het land uit de beerput te trekken. Terwijl hij en zijn collega’s dag en nacht bezig waren de schuldeisers zo lang mogelijk buiten de deur te houden, werden alle zeilen bijgelegd om de staatshuishouding en binnenlandse financiële verplichtingen op eigen kracht na te komen. Slechts in juli 2020 moest één keer geld worden geleend, maar vanaf september dat jaar niet meer. En dat was mogelijk door verantwoordelijk begrotingsbeleid.  

Lees ook:  Surinaams minister: ‘Dit worden cruciale jaren voor Suriname’

Ramdin liet weten, dat Suriname deze maand met het Internationaal

Monetair Fonds (IMF) onderhandelt over 570 miljoen euro aan lening voor de komende drie jaar. Volgens hem gaat het de goede kant op. Hij had gehoord, dat Suriname formeel op de IMF-agenda staat van 22 december a.s. Moedig vulde hij aan dat Suriname haar herstelplan ook zonder steun kan uitvoeren. “Sterker: dat doen we nu al. Maar alles is dan wel trager en ingrijpender. Investeerders willen graag weten of we rugdekking van het IMF hebben”, aldus de minister.                                                                                  

Inmiddels is de kredietwaardigheid van Suriname naar de status van “RD Restricted default ”  gedaald en dat maakt Suriname een failliet land. De financiële steun van het IMF is noodzakelijk na tien jaar financieel wanbeleid van de vorige regering olv ex-president Desi Bouterse. De minister leek hoopvol en zei uit te kijken naar de afronding van het IMF besluit.
Cruciale jaren doorkomen

De minister vertelde op de terugreis van zijn internationale reis, dat hij in de Verenigde Arabische Emiraten een nieuwe potentiaal aan investeerders had aangewakkerd. Zijn berichtgeving daarover in de pers klonk hoopvol. Laten we afwachten op de acties uit Dubai hoe het beroofde land Suriname weer bovenop kan worden geholpen. Enfin er zijn grote en nieuwe olievondsten voor de Surinaamse kust gedaan en die verklaren de sterk gegroeide buitenlandse belangstelling. Pas na drie jaar moet de olie uit de Atlantische oceaan kunnen stromen, zei de minister. 

Tegelijk stelde hij in zijn gesprek de retorische vraag of Suriname de expertise in huis heeft om kwade opzet te herkennen. “We beseffen dat veel van die expertise er niet zal zijn. Maar expertise is wel overal vandaan te halen,” voegde hij er snel aan toe. De verslaggever wees hem op opmerking van de Vereniging van Economisten in Suriname, die de vorige week waarschuwde voor het weg ebbend vertrouwen in de Surinaamse regering. Ramdin reageerde daarop, dat: Als vereniging van economisten zou je moeten weten, dat het een enorme vooruitgang is om het land langer dan 1 jaar zonder lening te draaien. Daar geef ik hem groot gelijk in.
Ook bracht hij naar voren, dat  de regering mensen moet mobiliseren/inspireren om mee te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Veel instituties zouden zijn verzwakt zoals de Rekenkamer, de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie.  Het land staat dus cruciale jaren te wachten.

Cynisme

Hij hekelde dat er 60.000 ambtenaren op een bevolking van 150.000 huishoudens echt te veel is. Ook meende hij dat het aantal zeker moet worden gehalveerd. Maar zei tevens dat in Suriname de overheidsdienst ook een vangnet heeft. “Als je mensen ontslaat en zonder inkomen naar huis stuurt, heb je een sociaal probleem. We willen niet alleen mensen ontslaan, maar hen ook perspectief bieden”.  Inmiddels is het bekend, dat duizenden partij loyalisten door deze regering in dienst zijn genomen. Dat zijn regering er goed voor staat, maar dat de Surinamer na tien jaar wanbeleid murw is geslagen was wel cynisch te horen. 

Zijn opvatting is juist dat het allereerst draait om het Surinaamse belang en daarnaast om internationaal geaccepteerde waarden en normen zoals hij noemde: de democratie, rechtsstaat, bescherming van mensenrechten, good governance, een goeie onafhankelijke rechtsstaat, enzovoorts. Volgens mij worden deze waarden bij lange na niet voldoende nagestreefd.
De minister gaf ook aan dat in het geval van de EU, de VS en Nederland er een inhaalslag moest worden gemaakt, omdat de vorige regering de internationale banden had verwaarloosd. 

Na tien jaar radiostilte

Op het punt van herstel van de internationale betrekkingen is minister Ramdin samen met het staatshoofd aardig gelukt succesvol te zijn. De vraag of en hoeverre die herstelde betrekkingen tot voorruitgang in Suriname leiden mag worden afgewacht. Immers de kwestie is of deze regering de mensen kan mobiliseren en inspireren om mee te denken, verantwoordelijkheid te nemen en hard te werken. Na tien jaar radiostilte zijn de diplomatieke banden met Nederland stevig aangetrokken. Vlak voor zijn vertrek uit Den Haag heeft deze bewindsman Suriname en Nederlandse gemeenten met elkaar verbonden teneinde vaker samen te werken op het gebied van verbetering van het leven in Surinamers.

Tevens  komen er projecten om het lokale bestuur te versterken. Daarover hebben de Surinaamse regering en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op maandagavond 6 december jl in Den Haag goede afspraken gemaakt. De afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die is getekend door deze minister en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, die ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). 

Interessant is dat enkele prominente Surinaamse diaspora bestuurders zoals burgemeester Franc Weerwind van Almere en de wethouders Reshma Roopram uit Barendrecht en Kavita Parbhudayal uit Den Haag hieraan hun medewerking verlenen. De bal ligt dus nu op het Surinaamse veld om ermee te kunnen scoren. Hopelijk wordt 2022 inderdaad een cruciaal jaar voor Suriname.

Drs. S. Harinandan Singh (singhs@hetnet.nl)


SurinameNieuwsCentrale.com publiceert vaak ingezonden stukken van schrijvers. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt.

Het e-mailadres van de opinieredactie van SurinameNieuwsCentrale.com:
SurinameNieuwsCentrale@gmail.com

| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh