• vrijdag 26 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ravaksur en directeur Belastingdienst bekijken belastingschijven

| suriname herald | Door: Redactie

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) zal samen met de directeur van de Belastingdienst kijken naar de belastingschijven en vraagstukken van de inkomensverdeling. Als dat is gebeurd, komen Ravaksur en de regering mogelijk op 6 maart weer bijeen voor een nog verdere verdieping op het vraagstuk van de inkomens, zegt woordvoerder Armand Zunder. Dit is een van de afspraken die is gemaakt met president Chan Santokhi.

Een regeringsdelegatie onder leiding van het staatshoofd en zijn deskundigen heeft zich op 22 februari samen met Ravaksur gebogen over het Crisis- en Herstelplan. Het ging in het bijzonder om het commentaar van Ravaksur

op dit document. De regering en haar deskundigen zijn daar uitgebreid op ingegaan en partijen zijn tot een aantal afspraken gekomen. 

Zunder spreekt van een uitgebreid gesprek met het staatshoofd, de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en een team van deskundigen. Partijen zijn tot een aantal afspraken gekomen, mede vanwege het feit, dat de zorgpunten van de gesprekspartner ook heel duidelijk zijn meegenomen in de besluitvorming.

Als zorgpunten noemt de Ravaksur-woordvoerder de koers op de parallelmarkt, die sterk afwijkt van die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Dit werkt dan door in het prijssysteem, wat een behoorlijke inflatie heeft veroorzaakt die zich waarschijnlijk ook dit jaar zal voortzetten. Volgens Zunder zijn er tal van maatregelen nodig om de inflatie naar beneden te krijgen, omdat de koopkracht van ambtenaren, gepensioneerden en mensen met vaste inkomens wordt aangetast. 

“De president en zijn deskundigen hebben ons ook inzicht gegeven over de weg naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en waarover zij dus al overeenstemming hebben bereikt en waarover ze nog praten,” zei de woordvoerder. Hij erkent dat binnen de vakbeweging de meningen over het IMF ietwat verdeeld zijn. 

Zunder benadrukt dat de economie in een behoorlijke crisis zit. Er is sprake van een voortdurende inkrimping, die mede door de COVID-19-pandemie is beïnvloed. Ook hierover is van gedachten gewisseld met de regering. 

 

| suriname herald | Door: Redactie