• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramdin: ‘Suriname kan voor grenskwesties niet naar Internationaal Gerechtshof’

| suriname herald | Door: Redactie

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Suriname kan voor disputen over zijn landsgrenzen met andere landen niet naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Daarom kan het land de Tigri-grenskwestie niet aan dit tribunaal voorleggen.

Paramaribo heeft bij de toetreding van Suriname tot het ICJ in 1987 namelijk een voorbehoud gemaakt dat het in grensvraagstukken de bevoegdheid van het hof niet erkent.

Dat kwam dinsdag naar voren tijdens een persconferentie van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking over het grensconflict tussen Venezuela en Guyana en grenskwesties van Suriname zelf.

Vanwege de reserve die Suriname in 1987 heeft gemaakt, kan het zich

niet officieel tot het ICJ richten om aan te geven dat Guyana in de zaak tegen Venezuela een kaart heeft ingediend die niet correct zijn zuidoostgrens, dus de grens met Suriname, weergeeft.

Deze week gaat wel per diplomatieke nota een notitie naar Georgetown waarin de regering erop wijst dat Guyana een verkeerde voorstelling van zijn zuidoostgrens aan het ICJ heeft gepresenteerd.

“Zo lang partijen nog met elkaar praten, al duurt het nu al circa vijftig jaar, is een gang naar een tribunaal nog niet aan de orde”

Bibis-minister Ramdin

Deze soort brieven worden regelmatig naar Guyana gestuurd, wanneer dat land een onjuiste landkaart met

een verminkte zuidwestgrens van Suriname presenteert, deelde Ramdin mee.

Op vragen van journalisten stelde hij dat de regering zich nu buigt over de reserve die destijds was gemaakt bij de toetreding tot het ICJ. Nagegaan wordt wat de voor- en nadelen zouden kunnen zijn wanneer Paramaribo hierop terugkomt en de jurisdictie van het ICJ in grensvraagstukken wel zou erkennen.

Dialoog

Ramdin stelt dat de Guyana en Suriname ervoor hebben gekozen om vooralsnog via dialoog te proberen het grensvraagstuk op te lossen. Hun nationale grenscommissies hebben historische documenten met elkaar uitgewisseld.

Er is veel werk verzet, aldus de bewindsman, die aangeeft dat de Surinaamse commissie is gedoken in de archieven van Suriname, maar ook naar Den Haag en Londen is gegaan voor archiefonderzoek.

Intussen hebben de commissies hun rapporten al af en is de volgende stap dat zij een gezamenlijke rapportage zullen uitbrengen met aanbevelingen hoe het grensdispuut op te lossen.

Daar partijen nog met elkaar in overleg zijn, zou het volgens Ramdin niet correct om op dit moment op een andere manier, zoals bijvoorbeeld de gang naar een tribunaal, in te zetten. Zo lang partijen nog met elkaar praten, al duurt het nu al circa vijftig jaar, is dat nog niet aan de orde.

Invloed op Suriname

Ramdin zei dat Suriname het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela nauwlettend volgt. Het vindt, net als andere landen in de regio en regionale organisaties, dat het geschil niet mag escaleren, ook omdat economische belangen kunnen worden aangetast.

Het in gevaar brengen van de regionale veiligheid zal niet worden getolereerd. Mocht de regio er niet zelf uitkomen en de zaak loopt zodanig uit de hand dat het een geopolitiek vraagstuk wordt, zouden de belangen van Suriname en Guyana op de achtergrond raken, weet de minister.

Intussen heeft de regering de Surinaamse ambassadeurs in Caracas en Georgetown naar Paramaribo gehaald voor overleg. Surinames standpunt is dat het Essequibogebied tot het Guyanese grondgebied behoort, zei de minister.

Venezuela’s claim op het Essequibogebied van Guyana heeft indirect ook invloed op Suriname. Vanwege de grenslijn die Caracas in zee doortrekt zou een deel van Surinames maritieme territoir aan Venezuela toebehoren. Dit brengt de Surinaamse belangen omtrent olie en gas in het zeegebied in het gedrang.

Ramdin zegt de kwestie over het zeegebied nog niet als hoofdissue te willen zien. De focus is nu op het ontladen van de spanning tussen Guyana en Venezuela en ervoor te zorgen dat het Caribisch Gebied een zone van vrede blijft. Daarom neemt Suriname actief deel aan de inspanningen die daartoe worden gepleegd, onder meer in Caricom- en Celac-verband.

Deze week praat de regering met de opererende oliemaatschappijen in het land over het conflict en de mogelijke implicaties. Als dat conflict escaleert, zal het invloed hebben op de toekomst van het land, meent de bewindsman.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie