• zaterdag 16 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Raghoebarsing: “We gaan de brandstofprijs niet op Facebook berekenen”

| waterkant | Door: Redactie

“We gaan de brandstofprijs niet op Facebook berekenen. Dat is een aangelegenheid van mensen die dat zorgvuldig op Financiën met de douane, leveranciers, bedrijven, mensen die daar verstand van hebben en levenslang rekenen, doen.

We gaan het niet rekenen op straat, Facebook en kranten. Dat gaat niet gebeuren”, zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning vrijdag in De Nationale Assemblee van Suriname (DNA).

De bewindsman ging hiermee in op vragen die door parlementariërs zijn gesteld over de opbouw van de government take op brandstof en waar deze opbrengsten precies naartoe gaan. Voor de burger is thans nauwelijks meer te volgen hoeveel

brandstofbelasting die afdraagt, aangezien de government take een aantal keren stiekem is verhoogd.

Per maand krijgt de Surinaamse overheid 400 miljoen SRD uit belasting op brandstof. Per jaar is dat 4.8 miljard SRD, 9% van de begroting. Hiermee worden diverse betalingen verricht. Hij is in ieder geval niet in een discussie met de gemeenschap te gaan over het knippen in deze belastinginkomsten.

Volgens Raghoebarsing is het beleid met betrekking tot brandstof volledig transparant, waarbij de regering garandeert dat de brandstofvoorziening gegarandeerd blijft voor het volk, sociale en productieve doeleinden.

“Ik hoop niet dat het de bedoeling is van sommigen in de gemeenschap door

voortdurend te roepen ‘het is niet transparant’, om daarmee de bevolking op te jutten om onrust te zaaien”, zei de minister.

De opbouw van de brandstofprijs bestaat volgens hem uit toeslagen, invoerrechten, statistiek en consentrecht, provisiekosten en belastingcomponenten. Dat is zodanig uitgevoerd dat de ook het deel van de Wegenautoriteit van 6 cent is verhoogd naar 50 centen. Hierdoor kan de Wegenautoriteit beter haar werk uitvoeren. Verder heeft er ook verruiming plaatsgevonden in de afspraken tussen de pompstationhouders en leveranciers.

Het risico op verstoring van de brandstofvoorziening was er volgens wel toen er werd gesubsidieerd. Verder had deze subsidie geleid tot een ‘stuwmeer aan schulden’ van meer dan 40 miljoen US dollar en werd de staatsbegroting enorm belast. Het is voor hem daarom geen verrassing dat de stabilisatie van de wisselkoers direct na de afschaffing heeft ingezet.

Indien de subsidies niet zouden worden afgeschaft zou er vanaf 17 februari 2023 geen brandstof meer beschikbaar zijn. Desondanks is het verbruik van brandstof volgens de minister niet afgenomen.

| waterkant | Door: Redactie