• vrijdag 01 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

RAADSMAN ALDO VERBRUGGEN : NEDERLANDSE OPENBAAR MINISTERIE VOERT WILDE ONBEZONNEN ACTIE TEGEN SURINAAMSE BANKEN

| united news | Door: Redactie

“Dit is een wilde onbezonnen actie van het Nederlands Openbaar Ministerie tegen de Surinaamse banken”, zegt advocaat Aldo Verbruggen, die in Nederland de zaakgelastigde is van de Hakrinbank, de Surinaamse bank (DSB) en de Finabank.

Volgens hem zal juridisch gezien er geen strafrechterijke vonnis komen tegen de drie banken. “Er is volstrekt onvoldoende bewijs voor een veroordeling”, zegt de raadsman. Hij legt uit dat formeel het Nederlands Openbaar Ministerie wel de banken kan dagvaarden. “De vraag is echter, kan het dossier een vervolging dragen en daarop kan ik stellig antwoorden met nee. Dit is een wilde onbezonnen actie van het Openbaar

Ministerie”, zegt Verbruggen.

De drie banken hebben woensdag zelf ook een persbericht uitgegeven waarin zij aangeven zichzelf niet als verdachte te zien. Op 25 mei werd hun zaak in behandeling genomen bij het gerechtshof in Den Haag. Het ging om het klaagschrift dat zij hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie. Verbruggen zegt dat twee dagen voor de zaak in behandeling werd genomen de vertegenwoordigers van de banken een brief kregen dat de banken worden opgeroepen om gehoord te worden door het O.M en zij informatie moeten verschaffen over de herkomst van het geld.

De raadsman zegt dat uit de toelichting van het

dossier, ook gedurende het proces is gebleken dat de banken voldoende informatie hebben verschaft aan het Openbaar Ministerie. “Het OM wil informatie die de banken niet kunnen geven”, zegt hij. Volgens hem gaat het erom dat het OM precies wil weten hoe de klanten van de banken en dat zijn Cambio’s aan de gelden zijn gekomen die zij bij de financiele instellingen hebben gestort. Verbruggen zegt aan de krant dat het OM voor die informatie maar gerust bij de cambio’s moet en niet bij de banken. “Die informatie zullen de banken nooit kunnen geven” zegt de raadsman.

Verbruggen die het voornemen van het OM een wilde actie noemt, zegt dat de vervolging in Nederland er een hobby van heeft gemaakt banken en financiele instellingen aan te pakken. In veel voorkomende gevallen eindigt dit met een financiele schikking om de zaak af te doen.

“Dat is het geval geweest met de ING-bank, de ABN-Amro en nu de Rabo-bank. In het geval van de ING is zelf een half miljard betaald”. De raadsman zegt dat in de zaak van de Surinaamse banken de officier van justitie in Nederland ook een soortgelijk “oneerbaar” voorstel heeft gedaan om afstand te doen van de Euro 19.5 miljoen en de hele zaak te seponeren. De Surinaamse banken zijn  echter er niet voor gezwicht.

Verbruggen wijst er op dat in deze zaak tot twee keren toe de banken het gelijk aan hun zijde hebben gekregen. Feitelijke rechters zijn toen van mening geweest dat het beslag moest worden opgeheven. Het geld was reeds toegewezen voor teruggave aan de Surinaamse banken. “En de banken zijn dan ook nooit als verdachten aangemerkt. Er is gewoon niets te halen voor het OM in deze zaak”, zegt Verbruggen.

Op 6 augustus zal de zaak van de banken in behandeling worden genomen en niet die van het OM. Dan zal een beslissing worden genomen over het klaagschrift dat de banken hebben ingediend over het beslag dat het OM heeft gelegd op de Euro 19,5 miljoen.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: 19.5 MILJOEN EURO BLIJFT VOORLOPIG NOG AANGEHOUDEN IN NEDERLAND

 

 

| united news | Door: Redactie