• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PROCES SCHULDHERSCHKKING MET CHINA STREMT VOORTGANG ASFALTERINGSPROJECTEN

| united news | Door: Redactie

De Chinese asfalteringsmaatschappij Dalian voert voorlopig geen projecten uit, totdat de schuldherschikking met de regering van China is afgerond. Het bedrijf wordt door de Chinese staat betaald via een bilaterale lening die met Suriname is aangegaan.

De minister van Openbare Werken (OW), Riad Nurmohamed, heeft op 8 maart de bestuursvoorzitter van de China Dalian International Economic & Technical Cooperation Group (CDIG), Zhao Xijin, en zijn delegatie ontvangen om hierover te praten. CDIG heeft aangegeven zich verder te willen profileren in Suriname, en heeft alle vertrouwen dat de schuldherschikking op een positieve manier wordt afgehandeld. “Wij hebben gesproken over twee contracten die

we nog hebben. Dalian IV is afrondend. En we hebben Dalian V en Dalian VI die openstaan. We hebben geen schulden bij Dalian”, zegt Nurmohamed. De schuld is bij de Chinese overheid die via een staatsbank de programma’s financiert.

De middelen van Dalian werden vóór het aantreden van de huidige regering stopgezet door China, waardoor er geen projecten konden worden uitgevoerd. Was dit niet het geval, dan waren vele wegen in het afgesproken programma geasfalteerd.

“Door het schuldenvraagstuk, het leningenproblematiek dat overgenomen is van de vorige regering, zijn we in deze problemen beland. En dan zie je dat dit soort investeerders even

terughoudend zijn totdat ze zeker zijn van: je kan me weer betalen”, zegt Nurmohamed.

Wang Hailong, directeur is van de dependance van Dalian in Suriname, is gevraagd om alvast groen licht te geven voor de voorbereiding van de contracten voor project V en VI. Er kan dan alleen gewacht worden op de goedkeuring van de Chinese overheid, zodat de uitvoering direct na de schuldherschikking van start kan gaan.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie