• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Prijzen veevoer weer verhoogd

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie

De prijzen van veevoer zijn de afgelopen tijd stapsgewijs aangepast. Gisteren hebben enkele bedrijven de prijs wederom moeten bijstellen. Julio Bhikharie, directeur van veevoerproducent Vesu NV, zegt dat ook dit bedrijf genoodzaakt is om de prijzen maandag aanstaande te verhogen. De prijzen van soya en lokale rijst zijn extreem gestegen. Soya ging in korte tijd van ongeveer US$ 500 naar US$ 750. Rijst is van SRD 5.000 gestegen naar SRD 7.000 per ton.

Wisselkoers grootste boosdoener

De hoofdoorzaak voor deze verhoging is echter een hoge, schaarse maar vooral instabiele wisselkoers. Bhikharie zegt dat producten hierdoor moeilijk de bedrijfsvoering in stand kunnen houden. Gisteren heeft hij valuta moeten inkopen tegen een koers van SRD 20,50 per dollar. Het wordt ook steeds moeilijker om aan beschikbare dollars te komen. De prijs van veevoer is voor ongeveer 45% afhankelijk van de dollar. Volgens Bhikharie hoeft de koers niet per se laag te zijn, maar die moet wel stabiel blijven.

Onvoldoende retentiedollars voor lokale producenten

De verplichte inwisselplicht van Amerikaanse Dollars van exporteurs naar de Centrale Bank heeft erin geresulteerd dat de regering goedkopere dollars ter beschikking heeft gesteld voor noodzakelijke importen, waaronder medicamenten en benzine.  Hij is echter voorstaander van dat er ook voor lokale producenten een oplossing wordt bedacht. “Benzine heeft een groot deel van de retentiedollars in beslag genomen. En dat snap ik volkomen. Maar, er moet ook gedacht worden aan de lokale producenten, want anders lijkt het erop alsof we de import stimuleren. De noodzaak begrijp ik echter wel”, aldus Bhikharie.

De verwachting is dat de prijzen van kip- en kipproducten zullen stijgen als gevolg van de verhoging van veevoer. Maar, ook daar kan de regering niet interveniëren, door bijvoorbeeld de import op buitenlandse kip te stremmen, want Suriname zou na enkele weken een tekort aan kip hebben. Bhikharie zegt verder dat de broodprijs gebaseerd is op een veel lagere koers dan de officiële bankkoers. Hij vindt het indrukwekkend dat de regering dat heeft kunnen bewerkstelligen, maar voegt eraan toe dat dit geen mogelijkheid is voor kip- en kipproducten, omdat het volume daarvan veel te groot is.

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie