Prijsalarm: benzine nu 2,43 euro, grondstoffen schieten omhoog
| | Door: Redactie
De prijzen van brandstof en grondstoffen blijven maar stijgen. Een liter benzine kost langs de snelweg inmiddels vaak meer dan 2,40 euro. Dat is 6 cent meer dan gisteren. De gemiddelde landelijke adviesprijs, dat is de prijs die je langs de snelweg betaalt, is gestegen naar 2,43 euro, meldt consumentenorganisatie United Consumers. Een volle tank van 50 liter kost nu meer dan 121 euro.
Nooit eerder kwamen de prijzen aan de pomp zelfs maar in de buurt van dat bedrag. Tot vorig jaar lag de piek in 2011, met een prijs van zo’n 1,75 euro. Inmiddels is een litertje ongelood dus
Dure olie, zwakke euro
Dat de prijs zo hard stijgt heeft een aantal redenen. De olieprijs steeg al lange tijd door de aantrekkende wereldeconomie die zich aan de coronadip ontworstelt. Daar komen nu de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, dat een grote olie-exporteur is, nog bovenop. Duurdere olie zorgt nu eenmaal voor duurdere autobrandstoffen.
Als klap op de vuurpijl is de euro het afgelopen jaar ook minder waard geworden ten opzichte van de dollar. Aangezien olie in dollars betaald wordt, drijft dat de prijs nog eens extra op.
En zo betaal je op 8 maart 2022
- 2,43 euro voor Euro95
- 2,15 euro voor diesel
- 1,27 voor LPG
De prijs van een vat Noordzee-olie staat vanochtend zo’n 2 procent hoger dan het slot van gisteren. Daarvoor wordt nu 125 dollar betaald. Drie maanden geleden was dat nog maar zo'n 73 dollar.
Absoluut record
Voor gas wordt vanochtend 245 euro per megawattuur betaald op de groothandelsmarkt. Dat is 8 procent meer dan de slotkoers van gisteren, maar aanzienlijk minder dan de 335 euro die gisterochtend eventjes werd betaald. Toen schoot de prijs naar een absoluut record, door toenemende vrees voor een gastekort als gevolg van het conflict en de daaropvolgende sancties.
In megawattuur?
De prijs van gas op de groothandelsmarkt wordt uitgedrukt in euro's per megawattuur: een vermogen van een miljoen watt, een uur lang. De hoeveelheid energie dus waar je 20.000 lampen van 50 watt een uur op kan laten branden. Dat gas wordt verhandeld per energie-eenheid, en niet bijvoorbeeld per kubieke meter, heeft als reden dat niet al het gas hetzelfde is.
Het Nederlandse Groninger gas heeft bijvoorbeeld een lagere energiewaarde dan het Noorse gas: je hebt er dus meer van nodig om je huis mee warm te stoken of je energiecentrale op te laten draaien. Omdat verschillende soorten gas op dezelfde beurs worden verhandeld, wordt de prijs bepaald aan de hand van de energiewaarde van het gas en niet van de hoeveelheid in kubieke meters.
Gisteravond dreigde de Russische regering hardop met het dichtdraaien van de gaskraan als nieuwe sancties ook de olie-export uit Rusland aan banden leggen. De gasprijs is inmiddels 14 keer zo hoog als een jaar geleden.
Ook de prijs van granen, belangrijk voor de prijs van elementaire zaken als brood, stijgt in ongekend tempo. Sinds half februari steeg de prijs van tarwe met 50 procent. Inmiddels is het zelfs voor Nederlandse boeren daardoor rendabel geworden om graan te verbouwen.
Pure gekte vinden we ook op de markt voor nikkel, een metaal dat zowel in roestvrij staal wordt gebruikt als in veel batterijen die broodnodig zijn voor de energietransitie. De prijs op de Londense metalenbeurs stijgt vandaag met 66 procent tot 80.000 dollar per ton. Vanochtend vroeg was de prijs zelf even boven de 100.000 dollar, nadat de koers gisteren ook al zowat verdubbelde.
Ook nikkel wordt gewonnen in Rusland en dus is ook daarvoor de vrees dat er een tekort kan ontstaan. De nogal extreme koersreactie daarop heeft vooral te maken met speculanten die hadden gegokt op een koersdaling door geleende koopcontracten te verkopen aan andere beleggers, in de hoop ze later voor minder geld terug te kunnen kopen.
Dat 'short gaan' kan heel lucratief zijn, maar als de markt omhoog gaat buitelen de speculanten over elkaar heen om zo snel mogelijk de effecten weer terug te kopen. Dat drijft de prijs alleen maar verder op.
RTL Z
| | Door: Redactie