• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President vraagt GBB-minister alle info omtrent Sabaku-village

| sun.sr | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft aan de minister van Grondzaken en Bosbeleid (GBB), Dinotha Vorswijk, gevraagd alle informatie en documentatie van de veel besproken Sabaku-village op te sturen. “We gaan de zaak bespreken in de regeringstop en daarna verslag doen aan De Nationale Assemblee (DNA). Ik hoop dat alle informatie mij bereikt. Ik zie informatie rondgaan op sociale media en de gewone media, maar als president wil ik als eerste vanuit de officiële instantie informatie hebben, alvorens een standpunt in te nemen in deze kwestie”, zei president Santokhi vandaag in DNA. Vanavond om 20.00 uur is er een meeting met het team van GBB en het team van het Kabinet van de President.

Visie grondzaken bekend

Santokhi gaf aan dat de visie van de regering met betrekking tot grondzaken en -toewijzingen bekend. “En die visie is al in uitvoering. Vanavond bij de meeting met de GBB-minister wordt het vervolgtraject besproken”, zei de president. “We hebben, voordat we in de regering kwamen, aangekondigd dat elke Surinamer aansprak maakt op een stukje grond. Er is een digitale registratie geweest, waarbij meer dan 70.000 mensen hebben gereageerd. Daarnaast zijn er registraties geweest op de commissariaten en andere instanties. De aanvragen lopen hierdoor op tot zeker 100.000”, merkte de president op.

Kavels van 500 vierkante meters

“We hebben een traject afgelegd, waarbij de opdracht was om domeingronden die vrij zijn, te identificeren. Dat is al gebeurd en de GBB-minister heeft hierover al een presentatie gehouden, anderhalve maand geleden. Aan de hand van de digitale registratie weet je precies wie een grond wil voor bebouwing en bewoning, wie voor tuinbouw en wie voor agrarische doeleinden. Onze prioriteit in deze fase zal zijn grond voor bebouwing. Tuinbouw en agrarische doeleinden komen op de tweede en derde plaats”, legde de president uit. Volgens het staatshoofd is de opdracht gegeven om de domeingronden in kavels van 500 vierkante meters te verdelen. Alle personen die geregistreerd zijn en al jaren wachten, moeten in aanmerking komen.  En dat in alle districten. Daarna komen de fases van bouwen, goedkope financiering en sociale bouwprojecten.

Eerst burgers die geen grond hebben

Het beleid is eerst de burgers te helpen die geen grond hebben”, zei Santokhi. Hij zegt de irritatie te begrijpen bij personen die wachten, terwijl anderen die al grond hebben en weer krijgen. En die irritatie wordt nog erger als het gaat om personen die met hun eigen salaris wel een perceel zouden kunnen kopen. Iedereen heeft recht op grond, maar laten we beginnen met de kleine burger. Laten we ze eerst helpen”, aldus de president in DNA.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie