
PRESIDENT SIMONS BEGINT AMBTSTERMIJN | “OLIE-INKOMSTEN MOETEN ÁLLE SURINAMERS TEN GOEDE KOMEN”
| united news | Door: Redactie
Foto: president drs. Jennifer Geerlings-Simons.
Jenny Simons is woensdag beëdigd als de eerste vrouwelijke president van Suriname. Samen met Gregory Rusland, die werd ingezworen als vicepresident, neemt zij het leiderschap over van het duo Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk, dat de afgelopen vijf jaar het land heeft bestuurd.
In haar historische inaugurele rede gaf president Simons een duidelijke en dringende opdracht aan haar nieuwe regering: de op handen zijnde olie- en gasboom van Suriname moet ten goede komen aan alle burgers — en niet slechts aan een bevoorrechte minderheid. “De nieuwe regering heeft de taak ervoor te zorgen dat de opbrengsten uit
De boodschap van Simons, gebracht met kalme overtuiging en nationale vastberadenheid, raakte de kern van Surinames meest prangende uitdaging: hoe de verwachte olierijkdom om te zetten in brede welvaart. Met aanzienlijke offshore-ontdekkingen die de economie zullen hertekenen, benadrukte de president dat het tijdsvenster om te handelen klein is — en dat falen geen optie is.
“Er blijft ons weinig tijd over om ons voor te bereiden op deze nieuwe fase
Simons legde de eed af tegen een achtergrond van zowel belofte als crisis. De Surinaamse economie herstelt zich nog altijd van jarenlange financiële instabiliteit, hoge buitenlandse schulden en sociale kwetsbaarheid. Maar onder het wateroppervlak ligt een kans die de toekomst van het land ingrijpend zou kunnen veranderen — mits goed beheerd.
Terwijl oliemaatschappijen zich haasten om de offshore-voorraden van het land te ontwikkelen, beloofde Simons te streven naar inclusieve groei en tegelijkertijd het sociale weefsel te beschermen. “We erven een land dat nog steeds met ernstige economische uitdagingen kampt, maar met goede vooruitzichten voor de toekomst — als we deze eerste moeilijke jaren weten te overbruggen,” zei ze.
Ze beloofde dat haar regering de fouten zou vermijden die in andere grondstofrijke landen zijn gemaakt, waar olie-opbrengsten slechts ten goede kwamen aan een elite, terwijl gewone mensen in armoede bleven. “Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld van landen waar de ontwikkeling van deze sector slechts enkelen heeft verrijkt. Dat mag ons verhaal niet worden,” benadrukte Simons.
De president schetste een beleidsroute gericht op nationaal herstel, economische diversificatie en institutionele hervorming. Belangrijke speerpunten zijn het herstellen van de volksgezondheid, verbeteren van het onderwijs, versterken van de landbouw- en toerismesector, en het verminderen van de afhankelijkheid van inkomsten uit goud en olie.
“We moeten nu aantonen dat we via nieuwe manieren van werken in staat zijn onze economische basis te verbreden,” stelde Simons. “Fiscale discipline is noodzakelijk, maar we moeten ook investeren — in onze jeugd, in de volksgezondheid, en in het uitbannen van armoede.”
Ze drong aan op een zorgvuldige balans: het verhogen van de staatsinkomsten zonder de werkende bevolking zwaarder te belasten. “Inkomsten voor de staat verhogen zonder het volk dieper de armoede in te duwen — dat is het uitgangspunt waar deze regering zich aan zal houden.”
Simons erkende dat de opgave gigantisch is, maar deed een beroep op alle geledingen van de samenleving — inclusief de diaspora — om bij te dragen. “De economie is het werk van mensen, vóór mensen. Alleen wij, het volk van Suriname, kunnen zorgen voor een betere toekomst — en alleen als we dat in eenheid doen.”
Hoewel haar toespraak partijpolitieke retoriek vermeed, was de toon vastberaden en de verwachtingen helder. Ze sprak haar dank uit aan haar aanhangers, maar bedankte ook expliciet degenen die zich tijdens het verkiezingsproces tegen haar keerden — zij hadden haar sterker gemaakt, zei ze. Ze riep alle Surinamers op zich te zien als mede-architecten van de toekomst van het land.
“Geld is belangrijk — voor gezinnen en voor de natie — maar het kan geen welzijn of geluk kopen,” zei ze. “Daarvoor hebben we mensen nodig. We hebben elkaar nodig.”
Simons kondigde ook aan dat haar regering decentralisatie tot prioriteit zal maken, met meer zeggenschap voor lokale instellingen en de lancering van speciale programma’s ter voorbereiding op de komende economische transitie. Dat proces zal, zo bevestigde ze, dit jaar van start gaan.
President Simons begint haar ambtstermijn op een moment van grote verwachtingen. Haar rede markeerde een duidelijke breuk met het verleden — niet alleen in woorden, maar in visie. Ze maakte duidelijk dat Surinames toekomstige succes niet zal worden afgemeten aan wat er uit de bodem wordt gehaald, maar aan wat er in de mensen wordt geïnvesteerd.
“Ik sta hier vandaag als uw president. Ik weet dat deze taak alles van mij zal vragen,” zei ze plechtig. “Maar ik begin eraan in het volle besef dat de toekomst van Suriname niet door mij alleen, maar door ons allen samen zal worden gevormd.”
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie