• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President over 150 vergunningen: “We laten ons door niemand onder druk zetten”

| suriname herald | Door: Redactie

“We laten ons door niemand onder druk zetten,” liet het staatshoofd, Chan Santokhi, in het parlement weten over de kwestie 150 visvergunningen. Hij legde uit dat de zaak momenteel onderzocht wordt. Het betreft een kwestie met een grensoverschrijdend karakter waar twee staatshoofden te weten president Santokhi en de Guyanese president, Mohamed Irfaan Ali, persoonlijk mee bezig zijn. 

Het staatshoofd vraagt meer tijd voor goed onderzoek en het parlement zal het dossier ontvangen als dat er is. Tijdens de openbare vergadering van gisteren in het parlement werd duidelijkheid van de regering gevraagd rond de 150 visvergunningen. Zo vroeg NDP-parlementariër, Rabin Parmessar, als

er daadwerkelijk 150 visvergunningen beloofd zijn aan de Guyanese overheid. Hij verwijst naar de verschillende berichtgevingen in de media waar de Guyanese overheid voet bij stuk houdt dat ze wel een akkoord hebben wat betreft 150 visvergunningen.

De president liet weten dat er op een geordende en gestructureerde wijze overleg tussen de twee landen gaande is. De informatie wordt op dit moment verzameld. Hij legde uit dat beweerd wordt dat er 150 visvergunningen zijn die aan de Guyanese kant gebruikt worden. Er wordt onderzocht als het inderdaad gaat om vergunningen die officieel zijn uitgegeven door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en

Visserij (LVV). 

Verder wordt nagegaan wie de ministers zijn die eventueel de vergunningen hebben verstrekt. Aan de andere kant wordt ook beweerd dat het om visvergunningen gaat die vanuit de Surinaamse zijde zijn gegeven en kopieën van die vergunningen aan de Guyanese vissers zijn verstrekt.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geeft aan dat historisch er altijd visserijactiviteiten zijn geweest op de Corantijnrivier en voor de kust van Suriname en ook door Guyanezen. Dat is een realiteit en het gebeurt wanneer er sprake is van een grensrivier. Er zijn afspraken gemaakt wat betreft economische activiteiten, omdat de rivier Surinaams grondbezit is. Ramdin benadrukt dat er regels zijn en daar wordt mee gewerkt.

Hij legt uit dat er een onderscheid gemaakt moet worden bij de visvergunningen en wel voor de binnenvaart van de Corantijnrivier en voor de Surinaamse kust. Deze vergunningen staan bekend als de BV- en SK-vergunningen. Hij geeft aan dat hij samen met de minister van LVV, Parmanand Sewdien, aan het uitzoeken is welke vergunningen zijn uitgegeven en op grond waarvan. Tegelijkertijd wordt een vergelijking gemaakt met de vergunningen die in het veld zijn uitgegeven. 

Ramdin legt verder uit dat er Guyanezen zijn die legitiem een visvergunning hebben aangevraagd en hebben ontvangen. Om in aanmerking te komen zijn er bepaalde regels en criteria waaraan men moet voldoen. Elke vergunning wordt afgegeven voor een boot. 

Men kan een vergunning niet gebruiken voor meerdere boten. Volgens de bewindsman lijkt het sterk erop dat duplicaten zijn gemaakt van uitgegeven vergunningen, waardoor meerdere boten opereren op een vergunning. Deze illegale praktijk wordt verder onderzocht.

| suriname herald | Door: Redactie