
President licht structuur en rol van Kabinet toe
| cds | Door: Redactie
President Jennifer Geerlings-Simons is uitgebreid ingegaan op vragen van de media over de organisatie en het functioneren van het Kabinet van de President. Zij benadrukte dat dit kabinet geen uitvoerend lichaam vormt, maar een hoogwaardig ondersteunend kantoor, bestaande uit adviseurs, administratief personeel, logistieke ondersteuning en beveiligingseenheden.
“Werken volgens de regels van de Grondwet”
De president benadrukte het belang van zorgvuldig bestuur en het strikt naleven van de bepalingen zoals vastgelegd in de Grondwet. “Het Kabinet van de President is geen ministerie en moet ook niet functioneren als een uitvoerende instelling.” De president voegde toe dat zij bij aantreden een organogram heeft
Beleidscoördinatie en regeringsvergaderingen
De president wees erop dat zij op basis van de Grondwet optreedt als coördinator is van het overheidsbeleid, in samenwerking met de regering. Dit vereist regelmatige regeringsvergaderingen, niet om nieuwe besluiten te nemen buiten de Raad van Ministers om, maar om gezamenlijk het beleid inhoudelijk vast te stellen. “De technische en praktische uitvoering van dat beleid gebeurt vervolgens op het hoogste niveau door de ministers”, lichtte ze toe.
Tevens onderstreepte
Adviseurs
Voor de voorbereiding en uitvoering van regeringsvergaderingen heeft de president adviseurs nodig. Deze functioneren strikt ter ondersteuning van het presidentieel ambt en de regering. “Adviseurs staan nooit boven ministers. Ons staatsbestel staat dat niet toe”, aldus het staatshoofd.
Ministeries moeten focussen op beleid
Voorts verklaarde president Geerlings-Simons dat haar evaluatie, gebaseerd op haar 25 jaar parlementaire en politieke ervaring, aantoont dat ministeries in de praktijk veelal zwak functioneren. Tegelijkertijd benadrukte zij dat bepaalde uitvoerende taken ook niet onder de directe verantwoordelijkheid van ministers dienen te vallen. “Een lekkende dakgoot op een school is geen taak voor de minister van Onderwijs. Zulke zaken moeten worden gedecentraliseerd.” Zij is van mening dat ministers zich in hoofdzaak moeten richten op beleidsvorming en strategische aansturing, in plaats van op kleinschalige uitvoeringsvraagstukken.
Toerisme op niveau brengen
Als voorbeeld van urgente uitvoering noemde de president het toerisme. “Binnen twee tot drie jaar moet het toerisme op een goed niveau zijn gebracht”, stelde zij. Ze gaf verder aan dat ook de bestaande toerismeautoriteit zal worden geëvalueerd of versterkt. Hiervoor wordt een speciale groep samengesteld die zich dagelijks zal inzetten voor het versterken van de toerismesector. “Of het nu gaat om dure vliegtickets, slechte wegen of het opstellen van wetgeving: deze groep moet knelpunten signaleren en actie ondernemen.”
Het staatshoofd benadrukte dat deze uitvoering niet onder het Kabinet van de President valt. Volgens haar gebeurt dit op basis van wet- of staatsbesluit in overleg met de regering. De uitvoerende units zullen duidelijke indicatoren hebben, maar vallen niet onder het Kabinet.
Informatie uit de samenleving
Tot slot onderstreepte de president dat er een toegewijd team zal worden ingezet om ontwikkelingen in de samenleving te monitoren en hierover te rapporteren. “Deze groep zal geen uitvoerende verantwoordelijkheden dragen, maar is belast met het informeren van het staatshoofd, zodat dit tijdig en adequaat op de hoogte is van relevante ontwikkelingen. De uitvoering van beleid blijft, conform de Grondwet, de taak van de ministeriële ploeg”, besloot zij.
| cds | Door: Redactie