• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRESIDENT ALI: ‘AARDGAS KAN DE OPWEKKINGSKOSTEN VAN DE CARIBISCHE REGIO MET 40% VERLAGEN’

| united news | Door: Redactie

Met de hoge elektriciteitskosten in Guyana hebben de autoriteiten regelingen getroffen voor het historische gas-naar-energieproject dat, naast het verlagen van de stroomkosten in het land, naar verwachting ook voordelen zal opleveren voor de regio. 

Donderdag zei president Irfaan Ali dat het gas het potentieel heeft om de kosten voor elektriciteitsopwekking in het Caribisch gebied met 40% te verminderen. Hij hield op dat moment de keynote-toespraak voor de vierde regionale commissievergadering van de International Solar Alliance voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, die werd gehouden in het Arthur Chung Convention Center (ACCC) aan de rand van Georgetown.

Tijdens het evenement sprak de president

uitgebreid over het belang van de opwekking van zonne-energie nu de wereld overschakelt naar koolstofarme energiebronnen, vooral in het licht van de klimaatverandering. Hij benadrukte echter ook snel het cruciale belang dat aardgas speelt bij het waarborgen van de energiezekerheid in de regio. “Hier ligt een grote kans voor de regio … Ik zou erg teleurgesteld zijn als de leiders van de regio tegen ons zouden zeggen dat ze de kans niet zullen benutten – en dit is de echte kans voor overgang”, zei hij.

Op basis van voorlopige berekeningen verklaarde de president dat een miljard kubieke voet aardgas 142 miljoen megawatt (MW) aan energie zal genereren. Tegen deze achtergrond stelde de president aan de deelnemers van de conferentie: “Ik wil u deze vraag stellen: hoeveel zonne-energie en tegen welke kapitaalkosten zou zonne-energie 142 miljoen megawatt genereren? Dit zijn de vragen die we moeten beantwoorden, want dit is de realiteit waarin we leven.”
President Ali schuwde niet om details te delen over de enorme gasreserves in het Caribisch gebied: Suriname, 28 miljard kubieke voet (TCF); Trinidad en Tobago, 11 TCF; Barbados, 5 BCF; Brazilië, 12 TCF. 

In het geval van Guyana herinnerde hij de conferentie eraan dat de natie geen macro-analyse van aardgas heeft uitgevoerd, maar het potentieel ervan wordt geschat op 16 TCF.

“Er is een belangrijke reden waarom ik Brazilië heb opgenomen”, merkte de president op. “Als we een energiecorridor willen realiseren, moet Brazilië daar deel van uitmaken. Ze zijn te belangrijk en te groot voor een populatie en markt om daar geen deel van uit te maken.”
In het Caribisch gebied behoren de elektriciteitsprijzen tot de hoogste ter wereld. Dit komt omdat de meeste van deze landen diesel en zware stookolie (HFO) gebruiken om elektriciteit op te wekken. Zodra de gas-naar-energie op gang komt, zal Guyana maandelijks naar schatting US$ 11 miljoen besparen op de invoerkosten voor brandstof. Daarnaast wordt geschat dat huishoudens in dit Zuid-Amerikaanse land jaarlijks 27 miljard dollar zullen besparen als direct voordeel van dit project.
Door aardgas in de energiesector te introduceren, heeft het Caribisch gebied een kans om meer dan US$ 9 miljard aan jaarlijkse brandstofimportrekeningen terug te winnen. Guyana, Trinidad en Suriname vormen het energiedraaipunt van het Caribisch gebied, waar de regio op kan vertrouwen voor energiezekerheid.
 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie