• zondag 22 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Plantage Bakkie na een jaar heropend

| sun.sr | Door: Redactie

Museum Bakkie is begin oktober opgeleverd en ceremonieel geopend na de verbouwing. Daar ziet men bijzondere originele objecten die men nergens anders in Suriname kan zien. Om het betaalbaar te houden, is het ook toegestaan zelf eten mee te nemen, met als voorwaarde dat men geen afval achterlaat. “De tour is voor ingezetenen, om zelf ook een dagje eruit te kunnen en het land beter te leren kennen”, zegt Bas Spek, beheerder en eigenaar van Museum Bakkie, tegenover SUN. Bakkie

heet ook plantage Reynsdorp en is de verst gelegen plantage aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Voor de toegang en museumtour betaalt men een bedrag van SRD 50. Spek geeft aan dat er al boekingen binnenkomen. Hij vermoedt dat de stadsmensen er ook even tussenuit willen.

Door de Covid-19-pandemie was Bakkie al een jaar dicht, met als gevolg dat ook zij gedurende deze periode geen inkomsten hadden. Aangezien het aantal besmettingen een dalende trend vertoont en de Covid-19-maatregelen zijn versoepeld, heeft de

beheerder besloten om het museum open te gooien. “We kijken ernaar uit om de lokale toeristen, en straks hopelijk weer de buitenlanders, aan te trekken”. Spek haast zich mee te delen dat het aantrekken van een mond- en neus bedekking, onder welke omstandigheden dan ook, verplicht is.

Voor het kunnen bezoeken van de plantage is men genoodzaakt om een boot te charteren. Een grote boot met dakbedekking bedraagt ruim SRD 1.000 om te charteren, kleinere boten zijn ook te vinden. “De boottrip van minimaal een uur is natuurlijk op zich al een trip in de natuur. Als men met een eigen boot komt of een boot chartert, dan is het aan te raden met een groepje te komen om zo de bootkosten te delen”.

Over de slavengeschiedenis is er veel te zien op Bakkie, alle prenten uit de geschiedenislessen van de lagere scholen zijn op Bakkie origineel te zien zoals de dagboeken van Stedman uit 1799 met prenten over Suriname gedrukt in Italië, Nederland en Duitsland en een Kromboei zijn voorbeelden van topstukken van Museum Bakkie. Deze stukken zijn in het verleden zelfs uitgeleend aan tentoonstellingen in Nederland, waar er wel 80.000 bezoekers op af kwamen. “Suriname heeft ook topstukken in bezit en wel op plantage Bakkie, het verbaast de bezoeker vaak wat er te zien is, een handgeschreven briefje van dr. Sophie Redmond, een kaart uit 1630 met de riviernamen er op, brandmerken etc.”, aldus Spek.

| sun.sr | Door: Redactie