• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PERUAANSE CONGRES VERWERPT ONDANKS PROTESTEN OPNIEUW VERVROEGDE VERKIEZINGEN

| united news | Door: Redactie

Het Congres van Peru heeft woensdag opnieuw een poging, om de verkiezingen te vervroegen van april 2024 naar dit jaar, verworpen. Hiermee probeert president, Dina Boluarte, de onrust te bedaren, die in zeven weken van anti-regeringsprotesten tot tientallen doden heeft geleid.

 

Na vijf uur debat verwierpen de wetgevers een wetsvoorstel dat de verkiezingen zou helpen vervroegen naar december 2023, met 68 stemmen tegen 54, bij twee onthoudingen. Het kantoor van de president zei op Twitter dat het de stemming betreurde en beloofde binnenkort een nieuw wetsvoorstel in te dienen om dit jaar algemene verkiezingen te houden. Peru is verwikkeld in een

politieke crisis en heeft sinds 7 december bijna dagelijks demonstraties. Dit begon nadat de toenmalige president, Pedro Castillo, werd gearresteerd, omdat hij had geprobeerd het Congres te ontbinden en per decreet te regeren.

In zeven weken van demonstraties zijn 48 mensen, waaronder een politieagent, gedood bij botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten.

De door de demonstranten opgeworpen wegblokkades hebben in verschillende regio’s van het Andesland geleid tot tekorten aan voedsel, brandstof en andere basisproducten. Demonstranten eisen de ontbinding van het Congres, een nieuwe grondwet en het aftreden van Boluarte, die als vicepresident de macht overnam na het vertrek van Castillo. In december verschoven

de wetgevers de verkiezingen, die oorspronkelijk in 2026 zouden plaatsvinden, naar april 2024, maar toen de demonstranten hun tanden lieten zien, riep Boluarte op om de stemming dit jaar te houden. 

De demonstranten eisen het aftreden van president Dina Boluarte, afgebeeld op een geïmproviseerde wanted poster, die haar beschuldigt van ‘genocide’. Twee eerdere wetsvoorstellen om de verkiezingen te vervroegen zijn ook mislukt. Boluarte zei dat als het een derde keer zou mislukken, zoals woensdag, zij een grondwetswijziging zou voorstellen om een eerste stemronde in oktober en een tweede ronde in december mogelijk te maken. Volgens een enquête van het Instituut voor Peruaanse studies wil 73 procent van de burgers dit jaar verkiezingen.

Tijdbom

Na de stemming van woensdag, die volgde op een debat dat sinds maandag verschillende keren was uitgesteld, kondigde congresvoorzitter, Jose Williams, aan dat het wetsvoorstel niet de 87 stemmen had gekregen die nodig zijn voor goedkeuring. Ironisch genoeg juichten wetgevers ter linkerzijde van het politieke spectrum van Castillo en Boluarte, die tot dezelfde partij behoren, de verwerping van het wetsvoorstel toe.

“Er is een totale scheiding tussen de politieke klasse en de burgerij,” vertelde politiek analist Alonso Cardenas van de Antonio Ruiz de Montoya Universiteit aan AFP over de uitslag van de parlementaire stemming. Peru zit op een “tijdbom”, voegde hij eraan toe, terwijl de protesten woensdag in verschillende delen van het land, waaronder de hoofdstad Lima, aanhielden. Honderden mensen marcheerden woensdag laat in Lima, in wat nu een dagelijkse bijeenkomst is in het centrum van de hoofdstad. Betoger Cintya Huancco, een landbouwingenieur gekleed in de traditionele klederdracht van de inheemse Aymara-gemeenschap, vertelde AFP dat het land wordt verscheurd door de politieke crisis en eiste vervroegde verkiezingen.

“Ik roep alle congresleden op, waarom doen jullie ons dit aan, waarom verraden jullie ons?”,zei Huancco.

Vervoersautoriteiten maakten melding van 81 piketten die de wegen blokkeerden in zes van de 25 regio’s van Peru. In het zuiden van Peru, het epicentrum van de protesten, waren er wegblokkades met brandende banden en boomstammen. De onrust wordt vooral aangewakkerd door arme inheemse Peruanen uit het zuiden. Zij zien Castillo, die ook uit die regio komt en inheemse wortels heeft, als een bondgenoot in hun strijd tegen armoede, racisme en ongelijkheid.

Peru’s Las Bambas kopermijn is verantwoordelijk voor ongeveer twee procent van de wereldwijde aanvoer van het metaal. Deze mijn kondigde woensdag aan, dat het de productie heeft moeten stopzetten vanwege de aanhoudende wegblokkades. Volgens het kantoor van de ombudsman stierven, naast degenen die zijn omgekomen in de gevechten, ook nog eens 10 burgers waaronder twee baby’s, toen ze geen medische behandeling of medicijnen konden krijgen door de wegversperringen.

De protestbeweging heeft ook de vitale toeristische industrie van Peru getroffen, door de herhaalde sluiting van de wereldberoemde Machu Picchu Inca citadel ruïnes.

REGIO PERU 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie