• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OVERSTROMINGS SLACHTOFFERS EISEN 150 MILJOEN EURO SCHADEVERGOEDING

| united news | Door: Redactie

Fotobron overstroming: Save Suriname / Foto president Santoki: CDS


Drie inwoners van Brokopondo hebben namens de getroffen families in het district een schadeclaim ingediend tegen president Chandrikapersad Santokhi vanwege de overstromingen. 

Ivonne Pinas, Iwan Adjako en Regita Edenburg stellen in hun petitie dat de president en het management van Staatsolie, “bij mondelinge besluit”, hebben besloten dertien dorpen in het Brokopondo-district onder water te zetten. Bovendien weigeren ze de gedupeerde burgers van de overstroomde gebieden te compenseren.
Het “bestreden besluit” om water uit het stuwmeer af te voeren met desastreuze gevolgen voor de dertien dorpen “werd niet vooraf aangekondigd noch op enigerlei

wijze gecommuniceerd met de lokale Saramaccaanse gemeenschap”, wordt aangevoerd. Verzoekers hebben het juridisch adviesbureau King Juridisch Adviseurs te Leiden als gemachtigde ingeschakeld. Namens de Saramaccaanse gemeenschap eisen zij minimaal 150 miljoen euro als vergoeding voor de geleden en nog te lijden materiële en immateriële schade. Het bedrag moet in een nog op te richten fonds worden gestort.

Volgens Pinas is er een deskundige ingehuurd die inmiddels een rapport heeft opgesteld over de omvang van de schade door de overstromingen. “Op basis daarvan hebben we die claim ingediend”, zegt ze. Pinas geeft aan dat er is gekozen voor een schadevergoeding omdat is

vastgesteld dat de overheid de situatie in het overstroomde gebied niet serieus heeft genomen.

Ze merkte op dat Brokopondo nu al drie maanden onder water staat zonder echte hulp van de overheid. De klagers typeren wat er in hun district is gebeurd als “een misdaad tegen de menselijkheid”. Gesteld wordt dat de verantwoordelijken niet ongestraft mogen blijven. “En de schade van de slachtoffers moet volledig en snel worden vergoed.”

De advocaat heeft de president een week de tijd gegeven om op het verzoekschrift te reageren. Als er geen bevredigend antwoord komt, zullen de aanvragers juridische stappen ondernemen om genoegdoening te krijgen. “Ik heb niets tegen de regering, maar omdat ik weet dat ik rechten heb en ik weet dat mijn rechten zijn geschonden, heb ik de beslissing genomen om dit te doen”, zei Pinas.

Ook is in het verzoekschrift een link gelegd naar het Saamaka-vonnis. Er wordt geëist dat de regering uitvoering geeft aan de niet-uitgevoerde delen van dat vonnis dat in 2007 is uitgesproken door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. 

Opeenvolgende regeringen hebben dit vonnis, waarin de stamrechten van de Saamaka-gemeenschap zijn vastgelegd, niet uitgevoerd. “Het is nu tijd om het te implementeren”, zei Pinas. Ze voegt eraan toe dat de regering op geen enkele manier communiceert met de Saamaka-gemeenschap waarom het vonnis niet wordt uitgevoerd. “Zo gaat men om met de mensen van het binnenlanden ik pik dit niet langer.”

Ook namen verzoekers aanstoot aan uitspraken van oud-minister Richard Kalloe, die in een radio-interview aangaf dat marrons ‘prehistorische mensen’ zijn. Ze beschouwen de uitspraken als zeer racistisch. President Santokhi wordt verweten dat hij niet publiekelijk afstand heeft genomen van de verklaringen van Kalloe en hem niet publiekelijk heeft tot de orde heeft geroepen. Ook zijn verzoekers niet blij dat de waarnemend procureur-generaal tot nu toe geen strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van de verklaringen van de oud-minister.

UNITEDNEWS
 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie