• zondag 08 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ORKAAN BERYL KOSTTE AL ZES LEVENS, PREMIER ROEPT JAMAICA UIT TOT RAMPGEBIED

| united news | Door: Redactie

Orkaan Beryl gezien vanuit de ruimte. | Beeld: REUTERS | Bron: NOS

Orkaan Beryl is opgeschaald naar de vijfde categorie, de hoogste die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent.

Beryl raast momenteel door het Caribisch gebied en veroorzaakt overlast op verschillende eilanden. Zes mensen zijn omgekomen. Ook zijn er overstromingen en heeft de storm bovengrondse elektriciteitskabels neergehaald.

Het ergste moet mogelijk nog komen, want Beryl zal naar verwachting ‘levensbedreigende winden en stormen’ brengen op Jamaica en de Kaaimaneilanden, aldus het National Hurricane Center. Volgens experts is het uitzonderlijk dat een orkaan zo vroeg in het seizoen al zo krachtig is.

De Jamaicaanse premier

Andrew Holness heeft zijn hele land in afwachting van de orkaan uitgeroepen tot rampgebied, meldt de krant The Jamaica Observer. Dat betekent dat iedereen op het Caribische eiland binnen moet blijven tussen 06.00 en 18.00 uur lokale tijd. Holness zegt de ramptoestand te hebben uitgeroepen op basis van de verwachte koers, kracht en impact van Beryl. ,,Dit is om iedereen veiligheid te garanderen tijdens het passeren van de storm en om te voorkomen dat mensen met criminele bedoelingen toch de straat op gaan.” De rampstatus geldt de komende zeven dagen in Jamaica.

Op Carriacou is volgens de Britse omroep BBC één

persoon om het leven gekomen en viel op het hele eiland de stroom uit. Een ander slachtoffer viel naar verluidt in St. Vincent en vonden twee personen de dood op Grenada. Beryl brengt woensdag naar verwachting 10 tot 30 centimeter regen naar Jamaica. Dat kan tot plotselinge overstromingen leiden, zo waarschuwt het National Hurricane Center (NHC).

Met de grond gelijk

Het eiland Carriacou van Grenada werd maandag vol getroffen door orkaan Beryl, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Het oog van de orkaan kwam daar in de vroege ochtend aan land. ,,Binnen een half uur werd Carriacou met de grond gelijkgemaakt”, zei premier Dickon Mitchell tijdens een persconferentie.

De nabijgelegen eilanden, waaronder Saint Vincent en de Grenadines, kregen volgens het NHC eveneens te maken met ‘catastrofale winden en levensbedreigende stormvloeden’. Barbados heeft te maken met harde wind en veel regen, maar de overlast valt volgens de autoriteiten mee. Het lijkt erop dat Barbados ‘de dans is ontsprongen’, zei minister Wilfred Abrahams (Binnenlandse Zaken en Informatie). Er zijn tot nu toe alleen meldingen van overstromingen.

De Nederlandse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, die iets ten noorden van het gebied liggen waar de orkaan maandag aan land ging, moeten ook rekening houden met ernstige overlast. De orkaan heeft vooralsnog geen gevolgen voor de vluchtroutes van KLM naar de ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao en Sint-Maarten. Dat laat een woordvoerster desgevraagd weten. Ook bij reisorganisaties Corendon en TUI lijken nog geen aanpassingen te zijn doorgevoerd als gevolg van de orkaan.

Orkaankracht: hoe sterk is vijf?

Waar bij een orkaan van de vierde categorie volgens de beschrijving van het NHC solide gebouwde huizen waarschijnlijk alleen hun dak verliezen en schade oplopen aan buitenmuren, zal bij een orkaan van de vijfde categorie ‘een hoog percentage’ van alle huizen worden vernietigd. In beide gevallen zullen de meeste bomen en elektriciteitsmasten op het pad van de orkaan omvallen, waardoor buurten geïsoleerd raken.

Ook geldt bij beide categorieën de waarschuwing dat het weken tot maanden kan duren voordat de elektriciteitsvoorziening hersteld kan worden en dat gebieden enige tijd onbewoonbaar kunnen zijn.

De National Oceanic and Atmospheric Administration voorspelt voor dit jaar een bovengemiddeld hevig orkaanseizoen, met tussen de 17 en 25 stormen, waaronder 13 orkanen en 4 grote orkanen. Een gemiddeld Atlantisch orkaanseizoen telt 14 stormen, waarvan 7 orkanen en 3 grote orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november.

Recordvroeg

Volgens Weeronline is het nog nooit voorgekomen dat een orkaan in de Atlantische Oceaan zo vroeg in het seizoen de hoogste categorie bereikte. ‘Het is überhaupt pas de tweede keer in de geschiedenis dat in juli een orkaan van de zwaarste categorie is waargenomen op de Atlantische Oceaan’, luidde het dinsdag in een update onder verwijzing naar gegevens van de NHC. ‘Orkaan Emily had op 16 juli in 2005 de primeur. Beryl bereikte deze status nu al veertien dagen eerder en boekte in juni al de vierde categorie, ook dat was een record.’

Tijdens het passeren van de Bovenwindse Eilanden (waaronder Tobago, Grenada, Barbados, St. Lucia en St. Vincent en de Grenadines) werden volgens het weerbureau windsnelheden gemeten tot 220 kilometer per uur en liepen windstoten zelfs op tot 280 kilometer per uur. Na het passeren van de eilanden nam de windsnelheid toe tot 260 kilometer per uur en liepen de windstoten zelfs op tot boven de 310 kilometer per uur.

Orkaan Beryl in het Caribisch gebied zet dan ook de toon voor een ‘zeer gevaarlijk orkaanseizoen’ in de Atlantische Oceaan, meent de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Volgens Clare Nullis van de WMO schept Beryl een precedent. De organisatie vreest dat dit seizoen ‘zeer actief en zeer gevaarlijk’ gaat worden. Het seizoen in de Atlantische Oceaan loopt van begin juni tot eind november. Dat er nu al zo’n krachtige orkaan ontstaat, heeft volgens Nullis te maken met de warmere oceaantemperaturen. ,,De plek in de oceaan waar de orkanen zich ontwikkelen is warmer dan ooit.”

Ook het National Hurricane Center (NHC) verwacht dat dit jaar uitzonderlijk veel orkanen zich zullen vormen boven de Atlantische Oceaan. De schatting van de Amerikaanse organisatie ligt op zeventien tot 25 orkanen, waarvan vier tot zeven zware orkanen. Gemiddeld telt een seizoen veertien orkanen waarvan drie zware orkanen.

Jamaica, Mexico en Belize

Beryl zet nu koers richting Jamaica. ‘De orkaan trekt met een snelheid van 35 kilometer per uur die kant op en zal daar waarschijnlijk woensdagmiddag Amerikaanse tijd aankomen, aldus Weeronline. ‘Sommige weermodellen voorspellen dat de kern langs de noordkant van het eiland trekt, andere verwachten langs de zuidkant. Wel zijn ze het erover eens dat Beryl onderweg naar Jamaica aan kracht zal inboeten doordat hij boven minder warm zeewater terecht komt.’

De verwachting is dat de orkaan als categorie 3 bij het eiland arriveert. De windsnelheden liggen dan rond 180 kilometer per uur met windstoten tot 220 km/uur. ‘Dat zijn nog altijd snelheden die enorm verwoestend kunnen zijn’, aldus het weerbureau.

Via Jamaica trekt orkaan Beryl naar verwachting naar het schiereiland Yucatan in Mexico en naar Belize. ‘Zoals het er nu naar uitziet, zal Beryl daar donderdag of vrijdag aan land gaan als een orkaan van de eerste categorie of een tropische storm. Hij brengt dan nog altijd honderden millimeters regen met zich mee en dat vormt dan ook het grootste gevaar’, aldus het weerbureau.

KLIMAAT

GERELATEERD AAN: ORKAAN BERYL KOMT AAN LAND IN CARAÏBISCH GEBIED EN RICHT GROTE SCHADE AAN

 

 

 

| united news | Door: Redactie