• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Opschonen Saramaccakanaal in vijf secties en vijf kalendermaanden

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Binnenkort wordt de eerste van vijf secties van de rehabilitatiewerkzaamheden aan het Saramaccakanaal afgerond. Gestart is bij de Uitkijksluis te Creola. Projectmanager Vishnu Kalloe spreekt van een “uitdagend project”, maar wel één dat volgens hem alleen maar tot voordelen voor de economie en samenleving zal leiden.

Sectie 4 is 7,3 kilometer lang en eindigt in de buurt van de Kameelbrug. Daarna volgt sectie 3 (tot Magenta) en daarna sectie twee. De laatste fase betreft sectie 1 nabij Vabi tot de sluis aan de Saramaccadoorsteek. Aannemer International Infra probeert het werk in vijf kalendermaanden af te hebben.


Decennialang niet opgeschoond

Het

25 kilometer lange Saramaccakanaal verbindt de Suriname- met de Saramaccarivier. De waterweg is dertig tot vijftig meter breed en heeft een diepte van tussen de twee en drie meter. Langs het kanaal liggen voornamelijk bedrijven die actief zijn in de hout- en zandsector. Kalloe zegt dat er overlegmomenten zijn georganiseerd met belanghebbenden. Ook zijn zij die langs het kanaal wonen geïnformeerd over de uitvoering van het project. “Er is veel begrip en de mensen komen zelfs kijken hoe het eraan toegaat”, aldus de projectmanager.

De aannemer is midden januari gestart aan het ‘Saramacca Canal System Rehabilitation Project’. Het contract daartoe werd

op 14 november 2023 getekend. Coördinator Cheryl Margaret maakte daarbij duidelijk dat het vrij omvangrijke project een grote impact op de ontwatering van Groot-Paramaribo en andere gebieden zal hebben.

Kalloe verklaart tegenover de Communicatiedienst Suriname dat het kanaal zeker zestig tot zeventig jaar niet is opgeschoond. De waterloop is daardoor op vele plekken dichtbegroeid en versmald, met verminderd watertransport en ook geen andere economische activiteiten. Hij merkt op dat nu de waterweg in sectie 5 van alle begroeiing is ontdaan, het een aangenamer uitzicht biedt. Behalve de voorname doelen – ontwatering en begaanbaar maken voor de scheepvaart – brengt het volgens hem ook met zich mee dat personen mogelijk recreatieve activiteiten gaan ondernemen.

 

PARAMARIBO — Binnenkort wordt de eerste van vijf secties van de rehabilitatiewerkzaamheden aan het Saramaccakanaal afgerond. Gestart is bij de Uitkijksluis te Creola. Projectmanager Vishnu Kalloe spreekt van een “uitdagend project”, maar wel één dat volgens hem alleen maar tot voordelen voor de economie en samenleving zal leiden.  Sectie 4 is 7,3 kilometer lang en eindigt in de buurt van de Kameelbrug. Daarna volgt sectie 3 (tot Magenta) en daarna sectie twee. De laatste fase betreft sectie 1 nabij Vabi tot de sluis aan de Saramaccadoorsteek. Aannemer International Infra probeert het werk in vijf kalendermaanden af te hebben.   Decennialang niet opgeschoond  Het 25 kilometer lange Saramaccakanaal verbindt de Suriname- met de Saramaccarivier. De waterweg is dertig tot vijftig meter breed en heeft een diepte van tussen de twee en drie meter. Langs het kanaal liggen voornamelijk bedrijven die actief zijn in de hout- en zandsector. Kalloe zegt dat er overlegmomenten zijn georganiseerd met belanghebbenden. Ook zijn zij die langs het kanaal wonen geïnformeerd over de uitvoering van het project. “Er is veel begrip en de mensen komen zelfs kijken hoe het eraan toegaat”, aldus de projectmanager.  De aannemer is midden januari gestart aan het ‘Saramacca Canal System Rehabilitation Project’. Het contract daartoe werd op 14 november 2023 getekend. Coördinator Cheryl Margaret maakte daarbij duidelijk dat het vrij omvangrijke project een grote impact op de ontwatering van Groot-Paramaribo en andere gebieden zal hebben.  Kalloe verklaart tegenover de Communicatiedienst Suriname dat het kanaal zeker zestig tot zeventig jaar niet is opgeschoond. De waterloop is daardoor op vele plekken dichtbegroeid en versmald, met verminderd watertransport en ook geen andere economische activiteiten. Hij merkt op dat nu de waterweg in sectie 5 van alle begroeiing is ontdaan, het een aangenamer uitzicht biedt. Behalve de voorname doelen – ontwatering en begaanbaar maken voor de scheepvaart – brengt het volgens hem ook met zich mee dat personen m
De werkzaamheden zijn midden januari gestart bij de Uitkijksluis. [Foto: CDS]

Nauwkeurig te werk

De projectmanager geeft aan dat International Infra “ruime ervaring” heeft in het opschonen van waterwegen. De arbeiders – drie ploegen van elk vijftien man – zijn getraind en voorbereid op het SCSRP. Er wordt, aldus Kalloe, op een milieuvriendelijke én -verantwoorde manier gewerkt. Slechts lage vegetatie tot zeven meter binnen de oevers wordt verwijderd. Hoge bomen worden ongemoeid gelaten evenals dieren die in en langs het water voorkomen.

Het SCSRP wordt bekostigd uit een lening van 35 miljoen US dollar bij de Wereldbank. Een team van ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking heeft zich deze week ter plekke georiënteerd en toonde zich tevreden, vertelt Kalloe. De Wereldbank ziet er samen met de SCSRP-unit van het ministerie van Openbare Werken en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname op toe dat het werk zoals overeengekomen wordt uitgevoerd.

Volgens Vishnu Kalloe wordt er milieuvriendelijk en -verantwoord gewerkt. [Foto: CDS]
Volgens Vishnu Kalloe wordt er milieuvriendelijk en -verantwoord gewerkt. [Foto: CDS]

 

 

| de ware tijd | Door: Redactie