• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oproep tot openbaar nationaal dialoog, president Santokhi en ex-president Bouterse

| suriname herald | Door: Redactie

Het kan zo niet verder met Suriname. Het Surinaamse volk heeft het de afgelopen jaren flink te verduren gehad. Mama Sranan en het Surinaamse volk verdienen beter. Het land is nog nooit zo verdeeld geweest als nu. In dit stuk betoog ik dat het tijd is om mekaar (weer) op te zoeken en saamhorig op te trekken. Tijd voor een openbaar nationaal dialoog!

Hoe verder, hoe vooruit?
Onderstaand zal ik u een prachtig voorbeeld geven hoe Zuid-Afrika zich heeft verenigd. Hoe het Zuid-Afrikaanse volk samen is gekomen in de zwaarste periode van haar geschiedenis. Zuid-Afrika was een sterk verdeeld land. Het

was of zwart of wit. Een land waar discriminatie, haat, onmenselijkheid en verdriet generaties lang de geest van eenieder domineerde, maar uiteindelijk kwam het Zuid-Afrikaanse volk toch samen. Hoe hebben ze het gedaan? Wat kan Suriname bijvoorbeeld leren van Zuid-Afrika en hoe kunnen wij het samendoen?

Toen de apartheid in Zuid-Afrika was afgeschaft kon het door pijn, verdriet, haat en wraak verteerde land, zich maar twee mogelijkheden voorstellen:

1. Een generale amnestie. Alles en iedereen voor altijd vergeven. Alle moorden, martelingen, castraties, verkrachtingen, verbrijzelde schedels van baby’s etc. Kortom alle misdaden tegen de menselijkheid in één keer vergeven. Niet vergeten maar vergeven.

/> 2. Een systematisch gebruik en aanwending van alle strafrechtelijke middelen om alle gepleegde misdaden tegen de menselijkheid zoals moorden, martelingen, kinderdoding, verkrachtingen en castraties te (kunnen) veroordelen. De schuldigen zouden berecht moeten worden door de onafhankelijke rechtbank en waar schuldig bevonden belanden in het gevang. Kortom, veroordeling van alle daders, niemand uitgezonderd!

Aartsbisschop Desmond Tutu, de geestelijke nobelprijswinnaar, had een uitgesproken mening hierover. Optie één was onacceptabel. Er waren te veel gruwelijkheden geweest om een generaal pardon te verlenen. Optie twee vond aartsbisschop Tutu niet praktisch, onder andere de executie van vonnissen. Volgens hem hadden sommige personen een “onschendbare status” verworven in het land en zou dus met twee maten worden gemeten. 

Beide situaties gelden ook voor Suriname. Geen van de opties brengen het land en volk verder. We hebben naast creatieve benaderingen, vooral een “Surinaamse manier” nodig om te komen tot eenheid en van daaruit tot vooruitgang van dit land. Maar hoe? Wat is de route?

Aartsbisschop Tutu heeft vaker aangegeven hoe de creativiteit van de voormalige Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela een doorbraak forceerde in de impasse die was ontstaan. Het team onder leiding van Nelson Mandela stelde voor een entiteit op te zetten met de naam “Waarheid en Verzoening”. Niet vergeten, geen wraak, maar een derde manier, een nieuwe manier. Waar een zuivere wil is, is immers een zuivere route!

De twee titanen aan zet in Suriname
Suriname staat voor een heikele kwestie. Suriname verdrinkt, Suriname is verziekt, Suriname ligt aan de beademing. Suriname heeft moeite om vooruit te komen. Interne conflicten worden bedekt met de mantel der liefde en het Surinaamse volk pinaart*. 

Gevestigde instituten zijn uitgehold en de tentakels van de onzuivere politiek zijn uitgestrekt. Hoelang willen we dit nog aankijken? Hoelang willen we de ene helft van het Surinaams volk verketteren en de andere helft de andere kant op laten kijken? Hoeveel Surinamers willen en kunnen we in de gevangenis opsluiten? Wie blijven er dan allemaal over om het land vooruit te helpen?

Ik doe een beroep op het patriotisme van president Santokhi en de voormalige president Bouterse, om samen de eerste stappen te zetten om middels een nationale dialoog een proces in gang te zetten zoals dat ook in Zuid-Afrika is gebruikt om het land te verzoenen

Ook stel ik voor dat geen achterkamertjesdialogen plaatsvinden, maar dat HET grote nationale dialoog publiekelijk plaatsvindt op de televisie, radio en live streaming via sociale media. Geen voorgekauwde Brokobaka-taferelen, misplaatste geheim gedoe op Leonsberg en/of Lelydorp, maar dat het in alle openheid plaatsvindt. 

Alle ego’s ter zijde, geen vingerwijzingen naar elkaar toe en het in stand houden van een versplinterd (politiek) landschap, maar met een opstelling en inborst van een echte volksleider! Een extra steun in de rug wordt meegegeven; beide heren mogen door één geestelijke worden begeleid tijdens het (eerste) grote nationale dialoog. 

Om te starten stel ik voor om binnen een maand het opzetten en bemensen van de entiteit “Waarheid en Verzoening” te realiseren. Meerdere regeringen hebben het tot een kunst verheven om hulp c.q. technische assistentie voor allerlei zaken te vragen aan bevriende naties. In dit kader het voorstel dat de regering zo spoedig mogelijk het verzoek richt aan het buitenland, via haar (inter)nationale netwerken en ambassades, om waar nodig de ontbrekende wijsheid en kunde te laten invliegen.

We hebben genoeg tijd verspild, het land is nog nooit zo verdeeld geweest. Het is tijd om het volk samen te brengen en Suriname samen perspectieven te bieden. Tijd voor “Waarheid en Verzoening” en dat begint met een openbare nationale dialoog. Een dialoog waar alle Surinamers voorbeeldig een rol in kunnen vervullen en hun welgemeende bijdrage kunnen leveren.

Dr. Robert Vishnudatt

* Zie www.universitymagazine.ca. Volgens de index van landen met het hoogste armoedecijfer in 2022 staat Suriname op plek nummer zes met een armoedegrens rond de 70 procent. Als toelichting wordt vermeld: Suriname is een van de landen die te kampen heeft met armoede als gevolg van de slechte infrastructuur, de interne conflicten waar het land onder lijdt en de klimaatverandering die heeft geleid tot de verslechtering van de omstandigheden van de bevolking.

** In dit stuk pen ik slechts mijn visie neer. Bij zulks een immens en ingrijpend proces hebben we altijd winnaars en verliezers. De intentie is nimmer op gericht om personen, organisaties of wie dan ook te bevoordelen of tekort te doen op welke manier waar mogelijk. De insteek is de twee grootste (politieke) kampen nader tot elkaar te brengen ten bate van het nationaal belang. Wans' ope tata komopo, Wi mu' seti kondre bun.

DISCLAIMER

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.

Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie