• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oppositie Guyana eist aftreden Jagdeo wegens beschuldigingen van corruptie

| suriname herald | Door: Redactie

In Guyana heeft het parlementslid van de oppositie, Amanza Walton-Desir, president Irfaan Ali opgeroepen om vicepresident Bharrat Jagdeo te ontslaan wegens vermeende corruptiepraktijken die eerder dit jaar via een bericht in de buitenlandse media wereldkundig werden gemaakt. President Ali heeft de zaak van tafel geveegd en kijkt de andere kant op.

De Chinese zakenman Su Zhirong, die Jagdeo zijn vriend noemt, deed een aantal vernietigende uitspraken waarin de vicepresident van Guyana werd genoemd. De zakenman beweerde onder meer dat hij een tussenpersoon was voor vicepresident Jagdeo en een consultatievergoeding zou innen die vervolgens aan de vicepresident wordt betaald zodat hij deals

kan beïnvloeden.

Amanza Walton-Desir

In geheime opnames is te horen dat Jagdeo zegt dat Su Zhirong alle hulp krijgt van de overheid, maar hij heeft herhaaldelijk ontkend dat hij betrokken is bij enige vorm van corruptie.

Tijdens een persconferentie, vorige week in Georgetown, zei het parlementslid van de oppositie dat het feit dat president Ali niet heeft gereageerd op dergelijke ernstige beschuldigingen tegen vicepresident Jagdeo, aantoont dat het hem niet ernst is om de corruptie in het land te bestrijden.

Medeplichtig aan corruptie

/> “Dat de president zelf vicepresident Jagdeo verdedigt, maakt duidelijk dat hij medeplichtig is aan corruptie. Hoe het ook zij, de president moet Bharrat Jagdeo instrueren om met onmiddellijke ingang zijn ambt neer te leggen”, zei het parlementslid van de oppositie.

Jagdeo en Ali tijdens de verkiezingscampagne in 2020

Walton-Desir, woordvoerder van de oppositie op het gebied van buitenlandse zaken, zei dat het internationale imago van het land zal worden aangetast als de aantijgingen worden behandeld als een ‘tussen haakjes’-kwestie. Ze zei dat de kwestie ook lokaal verstrekkende gevolgen heeft.

“De beschuldigingen van omkoping tegen de vicepresident zijn niet alleen een kwestie van het internationaal imago, ze hebben directe en diepe implicaties voor het vertrouwen van het publiek in de PPP-regering. Wie kan verstandig ontkennen dat het omkopingsschandaal de publieke perceptie verder heeft verankerd, dat elke deal waarbij de vp of PPP-ministers betrokken zijn, investeerders verplicht om zogenaamde consultaties of verwerkingskosten te betalen, dat is corruptie”, zei Desir.

Internationaal onderzoek
De Guyanese oppositie herhaalde ook haar oproep tot een geloofwaardig internationaal onderzoek naar de beschuldigingen tegen vicepresident Jagdeo en verklaarde meerdere malen dat de partij geen vertrouwen heeft in de Guyanese justitiële autoriteiten om de zaak te onderzoeken.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie