• donderdag 24 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Op wie gaat u stemmen op 25 mei 2025?

| starnieuws | Door: Redactie

Over niet al te lange tijd (25 mei 2025) krijgt het volk weer de gelegenheid zich uit te spreken door wie het geregeerd wil worden. Nu al zijn er politici die het volk gouden bergen, (aandelen, geld enz) beloven wanneer de inkomsten uit olie binnen beginnen te stromen. Ook zien we dat politici van partij verwisselen op zoek naar de

voor hen persoonlijk, meest gunstige uitgangspositie voor wanneer het oliegeld gaat rollen zij daar bij kunnen. Nu weet ik niet of al deze 'bewegingen' te maken hebben met de verwachte olie inkomsten.

Laat mij zeggen dat ik hoop dat er de komende jaren geen druppel offshore olie-inkomsten ons land binnen komt.

De reden waarom ik dat hoop is dat we in de afgelopen 100 jaren niet in staat zijn geweest om met de vele opbrengsten uit bauxiet/aluminium, goud, hout enz. duurzame ontwikkeling tot stand te brengen. Enkele honderden mensen alleen zijn steenrijk geworden.

Dus ook de offshore olie-inkomsten zullen niet
zorgen voor welvaart. Luistert u naar Glenn Lall op You Tube hoe het er in Guyana aan toe gaat. Er gaan hooguit weer enkele individuen, zoals bij de goud en hout, stinkend rijk worden. Het leven gaat duurder worden, de staat (wij dus), worden benadeeld, en er gaat weer mega veel verduisterd worden.

Dus olie blijf lekker in de grond en FID ga op vakantie of verdwijn uit onze vocabulaire.

Wanneer zou de olie dan wel uit de grond gehaald mogen worden wat mij betreft? Ik zou dat pas doen wanneer we onze controle instituten in place hebben en deze ONAFHANKELIJK van de politiek en TRANSPARANT kunnen functioneren. De Centrale Bank, de Rekenkamer, de CLAD, Bureau voor de Staatsschuld, de rechterlijke macht, Belastingdienst, enz zouden volledig ONAFHANKELIJK en TRANSPARANT moeten kunnen werken alvorens wat mij betreft, de offshore olie uit de grond mag worden gehaald. Daarnaast moeten zij internationaal geaccrediteerd en gecertificeerd worden en permanent onder toezicht staan van internationale organisaties en accountants (ik weet niet of dat kan). Het moet politici onmogelijk worden gemaakt, wetten te maken en om normen op te rekken waardoor leenplafonds, aflossingsdata enz verruimd kunnen worden of bijvoorbeeld spaartegoeden 'verduisterd' kunnen worden.

Een andere belangrijke voorwaarde voordat er offshore olie-inkomsten ons land binnen mogen komen, wat mij betreft, is na sanering van alle staatsbedrijven. Alle loonstructuren van alle staatsbedrijven moeten volledig transparant en uniform zijn. Deze nyan patu voor politici en hun familieleden, moet onmiddellijk aan banden worden gelegd. Ik ben voorstander van het privatiseren van alle staatsbedrijven. Van bedrijven die van strategisch belang zijn (EBS, SWM), mag de staat 51% van de aandelen behouden. Alle staatsbedrijven moeten daarnaast een onafhankelijk en zelfstandig werkende afdeling Interne Controle hebben, zodat fraude (zoals de 71 miljoen bij Telesur), niet kan plaats vinden en jarenlang doorgaan, zonder ontdekt te worden.

Ik ben er van overtuigd dat we Suriname moeten kunnen ontwikkelen met de huidige hulpbronnen die we ter beschikking hebben. De Staat moet er voor zorgen dat er controle komt op de goud- en hout exploratie en -handel, zodat deze twee producten genoeg opbrengen samen met de aardolie, om het hele land te ontwikkelen. En als het de politici niet lukt dan zijn ze incompetent.Ik wil de kiezers van Suriname de volgende adviezen geven:1. Stem op de partij die primair belooft om controle instituten op te bouwen en te versterken. En niet op partijen die allerlei mooie dingen beloven die nooit gerealiseerd gaan worden omdat er geen geld en te veel corruptie is. Zonder sterke en onafhankelijke controle instituten zal corruptie de boventoon blijven voeren en zullen we als land nooit vooruit komen, aldoor geld blijven lenen of bijdrukken. Welvaart zal een utopie blijven.

2. Vraag politici bij al hun plannen hoe ze het gaan financieren. Waar haalt u het geld vandaan? Lenen en geld bijdrukken zijn onaanvaardbaar.

3. Een anti-corruptie wet, zonder een wet openbaarheid van bestuur, zal altijd een dode wet blijken.

Tot slot

Het is jammer dat we geen instituten hebben die de plannen van politici en politieke partijen kunnen doorrekenen om te kijken of ze betaalbaar en dus haalbaar zijn. Wat we wel hebben zijn controle instituten die opzettelijk zijn uitgehold door de politiek zodat er geroofd en gestolen kan worden. Zonder optimaal werkende controle instituten zal er nooit welvaart en welzijn komen in ons land.

Het zou natuurlijk kunnen dat er geen politieke partijen zijn die de controle instituten willen versterken. In dat geval zou ik niet stemmen om niet medeplichtig en mede verantwoordelijk te zijn aan de grootschalige corruptie die er heerst in Suriname. Glenn UiterlooEen bezorgde burger die zich ergert aan de roof van onze natuurlijke rijkdommen, de corruptie en het bedrog van politici.

| starnieuws | Door: Redactie