• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONZEKERHEID OVER INVOERING BODYCAMERA’S BIJ KORPS POLITIE SURINAME

| united news | Door: Redactie

Het blijft onduidelijk waarom het Korps Politie Suriname (KPS) nog geen bodycamera’s heeft geïntroduceerd.

De discussie over het mogelijk maken van bodycamera’s als standaard politieattribuut loopt al jaren, maar tot nu toe is er weinig vooruitgang geboekt. Bodycamera’s kunnen cruciaal bewijsmateriaal opleveren dat zowel de politie als burgers beschermt tegen ongeoorloofde handelingen.

Bodycamera’s registreren de interactie tussen de politie en het publiek en zijn in het buitenland al vaak gebruikt als hard bewijsmateriaal om overtredingen door burgers te bestraffen. Toch zijn politieagenten over het algemeen niet al te enthousiast om bodycamera’s te dragen. Dit blijkt uit verschillende enquêtes, waaronder in de Verenigde

Staten.

Bodycamera’s hebben bijgedragen aan de zuivering van het politieapparaat door ongeoorloofde handelingen van de politie vast te leggen, zoals bedreigingen, intimidatie, beledigingen en zelfs buitensporig geweld en doodslag. Een onderzoek van het UNLV Center for Crime and Justice Policy wees uit dat onprofessioneel gedrag met wel 30 procent is gedaald dankzij de inzet van bodycamera’s.

Hoewel Guyana technologisch nog achterloopt op Suriname, is zelfs dit land intussen overgegaan tot de invoering van bodycamera’s in haar politieapparaat. Na een uitgebreide testfase zijn de afgelopen week 1200 moderne bodycamera’s gereedgemaakt om gedistribueerd en ingezet te worden. “Stappen om transparantie, verantwoording en efficiëntie in

de dagelijkse operaties te verbeteren,” is het uitgangspunt van de Guyana Police Force (GPF).

Agenten hebben intussen hun training voltooid in het omgaan met vierde generatie bodycamera’s en er is doorlopende training gepland om expertise in het gebruik van deze nieuwe technologie te waarborgen. Dit initiatief is gericht op het moderniseren van de veiligheidsinstelling en het bevorderen van vertrouwen in het politieapparaat.

Het gebrek aan actie van het KPS om bodycamera’s te introduceren roept vragen op, vooral gezien de positieve resultaten die elders zijn behaald.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie