• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ontspanningsoord Zanderij 1 krijgt een facelift na jarenlang in een vervallen staat te hebben verkeerd. Dit oord, bedoeld voor het opleiden van boswachters en jachtopzichters, is verwaarloosd geraakt door slecht onderhoud. “Zanderij 1 werd niet meer onder

| suriname herald | Door: Redactie

Ontspanningsoord Zanderij 1 krijgt een facelift na jarenlang in een vervallen staat te hebben verkeerd. Dit oord, bedoeld voor het opleiden van boswachters en jachtopzichters, is verwaarloosd geraakt door slecht onderhoud. “Zanderij 1 werd niet meer onderhouden en raakte in verval”, zegt Moedjono Tirtotaroeno, coördinator van het bestuur dat het afgelopen jaar de coördinatie overnam.

“We hebben veel inkomsten nodig om het oord weer naar zijn oorspronkelijke staat te brengen en ook een nieuwe facelift te geven. We zijn al bezig met het genereren van inkomsten, want wat we momenteel binnenkrijgen is niet veel en we kunnen er bijna niets mee

doen”, geeft Tirtotaroeno aan in een gesprek met Suriname Herald.

Naast het feit dat het een opleidingscentrum is voor boswachters en jachtopzichters, maken ook het Korps Politie Suriname (KPS) en andere organisaties er gebruik van, zij het onder slechte omstandigheden. De achteruitgang van het oord begon in de jaren 2000. De overheid heeft geen geld om het oord te onderhouden. De coördinator deelt mee dat het oord nog wel wordt bezocht door toeristen en Surinamers, maar het is nog niet op het niveau waar het zou moeten zijn. 

“Ik heb het oord in verlaten toestand overgenomen en bijna alles was kapot. Er

was geen verlichting, maar met de huidige middelen gaan we samen met het bestuur werken aan een nieuw gezicht. Ik wil ook veel meer organiseren, maar het kost allemaal geld”, voegt Tirtotaroeno toe.

Op Zanderij 1 bevindt zich een moestuin die oorspronkelijk was opgericht voor onderzoek naar de bosbouw. Het is een ontzettend groot gebied met veel plantjes voor het uitvoeren van onderzoeken. Er is potentie, zeker als het gaat om bosbouwontwikkeling, vegetatieonderzoek en niet alleen opleidingen, zegt Tirtotaroeno. In de proeftuin in het atrium groeien veel plantjes en boompjes die op een betere manier kunnen worden gebruikt in plaats van alleen vernietigd om paden te onderhouden. 

Een ander probleem waarmee het oord kampt, is het tekort aan personeel. “We zitten nu met 13 ambtenaren en twee losse krachten, en dat is niet genoeg”, benadrukt de coördinator. “Ik had veel hogere doelen gesteld dan wat ik tot nu toe heb bereikt, maar die kunnen niet worden gerealiseerd vanwege de tekortkomingen die er zijn. Er zijn veel zaken die beter kunnen worden aangepakt. We kunnen niet rekenen op andere ambtenaren in de omgeving omdat er geen geld is om hen te betalen, maar we gaan ervoor. Het mooie dat hier is opgezet, mag niet verloren gaan”, laat Tirtotaroeno weten. 

“Zanderij 1 is een van de eerste ontspanningsoorden die werd opgezet. De faciliteiten in het oord moeten aanzienlijk worden opgeknapt. Het bestuur houdt toezicht, maar operationeel kunnen we niet veel doen. De standaarden waar ik naartoe wil, zijn er nog lang niet, maar we werken eraan”, merkt een gemotiveerde Tirtotaroeno op.

| suriname herald | Door: Redactie