• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Onderwijs overweegt verruimen leerplicht

| suriname herald | Door: Redactie

Om geen enkel kind uit te sluiten, overweegt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) de leerplicht te verruimen van vier tot mogelijk achttien jaar. De reden hiertoe is vanwege het feit dat het ministerie bezig is het basisonderwijs meer vorm te geven. Dit gaf onderwijsminister Henry Ori aan voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM). 

“De tweejarige kleuterklas zal versterkt worden met zes jaar gewoon lager onderwijs en aan de bovenkant krijgen we de twee jaren meer uitgebreid lager onderwijs en lager beroepsonderwijs”, aldus Ori. “Dus het worden tien jaren. Dit gezegd hebbende worden de

examens pas in het tiende leerjaar gemaakt wanneer de leerlingen al op het mulo en lbo studeren”, voegt de bewindsman eraan toe. 

Hij legt uit dat in de oude leerplicht kinderen van zeven tot en met twaalf jaar zijn opgenomen. “Kleuters werden niet geteld in de oude leerplicht en zij waren niet beschermd. Dit kan niet meer; ieder kind moet beschermd worden”, benadrukt de onderwijsminister. 

Er zijn twee opties om de wetgeving op de leerplicht aan te passen, namelijk van vier tot zestien jaar of van vier tot achttien jaar. “Er moet nog een keuze gemaakt worden”, zegt Ori. 

Volgens de bewindsman zullen

opmerkingen vanuit het parlement en argumenten van deskundigen, waarom zestien of achttien jaar gehanteerd zal moeten worden, meegenomen worden. Ori zelf is er voorstander van om de leerplicht op te trekken naar zestien jaar. 

“Het heeft allemaal te maken met de volwassenheid. Bij 21 jaar kan men al alle handelingen plegen die men zou willen. In de wereld zijn de leeftijden zestien en achttien gebruikelijk.” De wetgeving zal uit drie delen bestaan, te weten: de wet op basisonderwijs, de wet op de leerplicht en de wet op toezicht. Ori: “Deze drie wetten gaan het hele vernieuwingsproces begeleiden.” 

Op de vraag waarom hij zelf voor zestien jaar gaat, zegt Ori verder het volgende: “Zestien jaar is ongeveer het einde van het voortgezet onderwijs, waarbij de kinderen dus keuzes zullen maken waar ze naar toe gaan. Of naar de academische vorming of naar de beroepsvorming. Wij hebben op dat moment dan reeds voor elk kind de basis gelegd om zelf een keuze te kunnen maken. Het ministerie zegt ook dat personen meer gestimuleerd moeten worden om verder te studeren naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) en hoger. 

| suriname herald | Door: Redactie