• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONDER DIRECTEUR ONDERWIJS DAAGT MINISTER ORI UIT NAAR OPENBAAR MINISTERIE TE STAPPEN

| united news | Door: Redactie

Foto:  Onder directeur Technische diensten Dorothy Hoever en minister Henri Ori van Onderwijs Wetenschap en Cultuur  | Auteur: Wilfred Leeuwin.

Onder directeur Technische diensten Dorothy Hoever van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, heeft vandaag tijdens het programma ABC-actueel op radio abc, minister Henri Ori uitgedaagd naar het Openbaar Ministerie te stappen.

Niet hij maar het justitieel apparaat zal moeten vaststellen als de frauduleuze handelingen die hij kenbaar heeft gemaakt inderdaad zijn geleegd op de afdeling vervoer. Ori onthulde afgelopen donderdag in De Nationale Assemblee dat hij een dik dossier heeft over de fraude die plaatsvindt met gelden bij de afdeling vervoer. De bewindsman

heeft tot ergernis van zowel leden van de oppositie en de coalitie geen detailinformatie verschaft aan het parlement. Daar is hem ook gevraagd ambtenaren niet op die manier te bespreken in het parlement en naar het OM te stappen met het dossier.

Hoever en de medewerkers van de afdeling vervoer zijn erg ontstemt tot boos over de uitlatingen van minister Ori die niet zo lang terug het bewind op het ministerie heeft overgenomen van zijn voorgangster Marie Levens. Daags na de uitspraken van Ori in het parlement, is er op vrijdag een vergadering gehouden op de afdeling. “Vanwaar komt de minister

met het dossier, wie heeft het opgesteld, hij heeft nooit met ons, ten minste niet met mij gesproken en dat heeft hij tot nu toe ook niet gedaan. Ik ben bezig een memo op te stellen na het gebeurde van afgelopen donderdag”, zegt Hoever.

“Wanneer zoiets van buiten geroepen wordt, kan je denken je neemt het met een korreltje zout, maar het gaat hier om de minister. Wanneer hij een dossier heeft, kan je niet stil blijven zitten. Als er daadwerkelijk wordt gefraudeerd dan moet hij het geld terug halen, want SRD 31 miljoen is al veel voor het ministerie. We kunnen het geld anders gebruiken, zoals voor het renoveren van scholen”, zegt Hoever.

De onderdirecteur zegt dat het bedrag dat gemoeid gaat met schoolvervoer totaal SRD 31 miljoen bedraagt. Met achterstanden en nieuwe bedragen die zijn komen bij kijken, als gevolgd van een vrijwel wekelijkse verhoging van de brandstofprijs is dat bedrag nu opgelopen naar SRD 34 miljoen. Ik ben bang dat het nog hoger wordt, omdat de brandstofprijs maar blijft stijgen.

De uitspraken van Ori in DNA verbazen Hoever nog meer, omdat Ori onlangs zelf heeft goedgekeurd dat per mei het bedrag van SRD 34 miljoen moet worden uitbetaald aan de boot en bushouders als ook aan de vliegmaatschappijen die diensten verlenen aan het ministerie. Ori zou daarnaast ook nog hebben aangegeven dat het vervoer van leerlingen studenten en leerkrachten naar een hoger niveau gebracht moet worden en dat gewerkt zal moeten worden met ISO-gecertificeerde bushouders. “We willen allemaal naar dat niveau, maar het zal dan ook meer geld kosten” zegt hoever.

De OD-technische diensten en de medewerkers van de afdeling vervoer, ervaren de uitspraken van minister Ori als verregaande beschuldigingen. Voor hen blijft niets anders over dan dat het dossier boven water komt en het Openbaar Ministerie wordt ingeschakeld. Ik ben niet bang voor mijn baan. Ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan, als de minister vindt van wel dan moet hij maar handelen” Orie zal dinsdag bij de voortzetting van het vragenuurtje van het parlement met meer informatie moeten komen over deze kwestie.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie