• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OM in case Pan American: Politiedossier volgend week afgerond

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het Openbaar Ministerie Suriname (OM) deelt zaterdag mee dat het politieonderzoek naar aanleiding van de anonieme strafklacht tegen regeringsautoriteiten zich momenteel in een vergevorderd stadium bevindt. Naar verwachting zal het startpolitiedossier aan het begin van de komende week worden afgerond.

Tijdens het onderzoek zijn verschillende regeringsautoriteiten gehoord, waaronder vicepresident Ronnie Brunswijk en twee ministers. Hetzelfde gold voor de eigenaar van Pan American Real Estate, enkele deskundigen en andere betrokkenen. Dat is gedaan om een grondig inzicht in de zaak te verkrijgen.

“Afhankelijk van de bevindingen uit dit onderzoek zal het traject dat volgt hierna worden ingezet”

Op twee momenten werden documenten ingediend door de

klokkenluider en daarnaast zijn er stukken ontvangen van zowel de privé rechtspersoon genoemd in deze zaak als de betrokken regeringsautoriteiten. Afhankelijk van de bevindingen uit dit onderzoek zal het traject dat volgt worden ingezet.

Volgens de klokkenluider is er sprake van corruptie rond het North Area One-woningbouwproject van Pan American Real Estate, waarbij president Chandrikapersad Santokhi en de ministers Riad Nurmohamed (Openbare Werken) en Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning) vermeende ontoelaatbare handelingen hebben gepleegd.

Petitie

Het bericht van het OM komt na het protest dat vrijdag is gehouden in de omgeving waar het OM is gevestigd “ter ondersteuning van de procureur-generaal”. “Wij willen de

pg bijstaan in het nemen van het besluit om DNA te vragen de president en twee van zijn ministers in staat van beschuldiging te stellen”, stond nog vermeld op de flyers.

Een petitie die aan de pg zou worden aangeboden, werd niet in ontvangst genomen, maar wel door één van de protesterenden voorgelezen. Nog diezelfde dag verklaarde het OM uitdrukkelijk, in reactie op wat volgens hem “onjuiste berichtgeving in de media” was, “dat er geen enkele intentie was om een petitie in ontvangst te nemen.

Eventuele misverstanden die daarover zijn ontstaan, werden ten zeerste betreurd. “Het is van belang te benadrukken dat er op dat moment geen lopende afspraken waren over de ontvangst van een petitie.”

| de ware tijd | Door: Redactie