HomeNet Binnen | Opmerkelijk | Overheid | Economie |
Olmberg bezorgd over ontbreken elektriciteitssector plan
| starnieuws | Door: Redactie
Orlando Olmberg, voorzitter van de Suriname Energy Chamber (SEC), heeft zijn bezorgdheid geuit over het ontbreken van een concreet plan voor de elektriciteitssector in Suriname. Tegenover Starnieuws geeft hij aan dat sinds 2016, na de aanname van de Elektriciteitswet, er nog geen duidelijk en duurzaam plan voor 20 jaar is uitgerold waarin precies is vermeld wat er wordt beoogd met de elektriciteitssector. De artikelen 8 en 9 van de wet geven duidelijk aan wat er moet gebeuren. "Wij lopen flink achter, ja!" benadrukt Olmberg.
Volgens de wet is de Energie Autoriteit Suriname belast met het voorbereiden van het plan
in samenspraak met de elektriciteitsvoorzieningssector. In het plan moet beslaan de algehele toereikendheid van het elektriciteitsvoorzieningssysteem, het geraamde evenwicht tussen vraag en aanbod, en de vooruitzichten over de elektriciteitsvoorziening met een tijdshorizon van ten minste 20 jaar. Zo’n plan behelst een regulerend, strategisch en technisch document. Het strategisch plan maakt op een gegeven moment deel uit van ontwikkelingsplannen van de regering.
De analyse van de nationale en internationale energiemarkt en de effecten daarvan moeten worden bekendgemaakt. Olmberg, zei bij de 4e Suriname Energy, Oil & Gas Summit, dat vanwege het feit dat bepaalde beslissingen soms vanuit de politiek langdradig
zijn, de SEC is opgericht om als intermediair op te treden in de samenwerking tussen de overheid en de stakeholders. Deze organisatie tracht balans te brengen in de discussie over fossiele en hernieuwbare energie. De olieputten moeten geëxploiteerd worden, maar daarnaast moet Suriname wel het groenste land blijven.
President Chan Santokhi, die een kijkje nam bij de deelnemers van de beurs, merkte op dat Suriname de balans zal vinden om de economie verder te stabiliseren en tegelijkertijd de biodiversiteit intact te houden. De wereld heeft een tijdlijn uitgestippeld voor het uitfaseren van de fossiele brandstof. In 2060 moet dat een feit zijn. Dit vormt een uitdaging voor Suriname, maar ook een kans, stelde de president. Suriname moet de gelden uit de olie- en gasindustrie goed besteden om die transitie naar groene energie te kunnen maken. Volgens Santokhi zijn er diverse mogelijkheden om hernieuwbare energie te ontwikkelen door zonnepanelen, windmolens en padiekafverwerking.
| starnieuws | Door: Redactie