NPO wil Ongehoord Nederland van de buis, verzoek ingediend bij staatssecretaris
| snc.com | Door: Redactie
De NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu om de voorlopige erkenning van omroep Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken. Dat meldt de NPO in een persbericht. Het bericht volgt op het nieuws dat de NPO aan de omroep een derde sanctie heeft opgelegd van 132.000 euro.
"Ondanks drie opgelegde sancties geeft ON! nog steeds onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel. Daardoor kan de NPO niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen", schrijft de NPO. "De NPO ziet nu geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft
De journalistieke code wordt volgens de NPO geschonden en er zou onvoldoende uitvoering worden gegeven aan de bereidheid tot samenwerking. De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. Dat zijn kortingen op het jaarbudget: jaarlijks krijgt ON! ongeveer 3,6 miljoen euro.
Uitzendrecht op de tocht
Of ON! echt verdwijnt is nog onduidelijk, daartoe moet uiteindelijk staatssecretaris Gunay Uslu (media) beslissen. "Het intrekken van het uitzendrecht van een omroep is echt een heel zwaar middel", zei Emiel Jurjens
De woordvoerder van Uslu bevestigt dat ze het verzoek van de NPO hebben ontvangen. "Het is de eerste keer dat we zo'n verzoek krijgen", zegt hij. De eerste stap is volgens de woordvoerder dat er juridisch advies wordt ingewonnen. Deze week volgt nog een brief aan de Tweede Kamer waarin het proces verder wordt toegelicht. "We gaan dit zorgvuldig bekijken, we gaan niet over één nacht ijs."
Ongehoord Nederland reageert furieus op de eigen site. De omroep zegt met 'verbijstering kennis te hebben genomen' van de derde sanctie. "Met deze derde sanctie wordt ON! binnen één jaar voor een totaalbedrag van 272.048,82 euro beboet, simpelweg omdat we andere meningen laten horen", stelt voorzitter Arnold Karskens.
Karskens: "Wij zullen uit naam van de vrijheid van meningsuiting de NPO-sancties tot bij de hoogste rechterlijke instanties aanvechten."
Zo'n verzoek ligt zeer gevoelig
"De politiek probeert ver weg te blijven van inmenging in mediazaken", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Want daarmee komt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het geding.
Dus dat dit verzoek er nu ligt, is bijzonder en ligt gevoelig. Het betekent dat er voor het eerst gekeken moet worden of een omroep verboden kan worden nog uit te zenden via de publieke omroep. De beslissing daarover zal nog zeker een paar maanden gaan duren vanwege de zorgvuldigheid."
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie