• vrijdag 26 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe koersmaatregelen: “Droom voedselschuur uitgedoofd”

| sun.sr | Door: Redactie

De recent aangekondigde nieuwe koersmaatregelen van de regering zijn volgens de landbouwexporteurs moordend. Vooral het feit dat exporteurs 30% van hun opbrengsten in vreemde valuta moeten inwisselen voor de Surinaamse Dollar. Bhiesnoepersad Gopal van Gopex International NV zegt dat zijn bedrijf al te kampen heeft met een tekort aan arbeiders. “Surinamers zijn zoek binnen de landbouwsector. Gelukkig heb je nog wat Haïtianen die nog in deze sector werken. Maar al enkele maanden vertrekken ze naar Brazilië

en Frans-Guyana voor een beter leven”, zegt Gopal.

“Wij hebben al bijna geen export met deze Covid-19-situatie. Men denkt dat wij grote winsten maken, terwijl wij met de Covid-19-situatie veel meer uitgeven aan de carrier SLM.  Er zijn soms gevallen waarbij vluchten geannuleerd worden en dan zitten wij met de gebakken peren. Ook komt het vaak voor dat heel wat producten van ons worden afgekeurd in het buitenland. En daarvoor worden wij niet betaald”, zegt de groente-exporteur.

text-align:justify">“Met deze maatregelen maakt de overheid de sector totaal kapot. Omdat niemand meer ervoor kiest om in de sector te stappen.” Naar zeggen van Gopal heeft de regering hun op geen enkel moment betrokken bij het samenstellen van de maatregelen. “Als we zullen uitkomen of niet. Elke landbouwer die een beetje professioneel te werk wil gaan, heeft grote schulden bij de bank om af te lossen. Al onze investeringen in onder andere pesticiden, mond- en neuskap, verpakking en schoeisel, zijn gebaseerd op koersen van SRD 20 tot SRD 21. En als wij nu weer 30% van onze valuta moeten afstaan tegen een koers van SRD 16,30, dan lijden wij meer verlies”, laat Gopal optekenen.

“In andere Caribische landen als Guyana, Curaçao en Trinidad & Tobago krijgen de boeren hulp van de overheid. Hierdoor kunnen ze beter produceren, maar hier neemt de overheid juist alles wat wij hebben. Op zo een manier worden wij nooit de voedselschuur van de regio. De regering moet dat geld niet bij de arme boeren zoeken. Wij hebben meer waardering nodig, want wij werken elke dag. We weten niet wat uitrusten of slecht weer betekent. Men respecteert ons helemaal niet. En over ondersteuning willen we al helemaal niet praten, omdat de bank alleen maar geld wil zien. Onze oproep naar de regering is om dit beleid heel spoedig aan te pakken, omdat zij op zo een wijze de boeren verschrikkelijk demotiveert”, aldus Gopal.

| sun.sr | Door: Redactie