• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nesten zeeschildpadden nog steeds bedreigd; aanpak nodig

| starnieuws | Door: Redactie

Leerlingen van een basisschool krijgen voorlichting over zeeschildpadden. (Foto: WWF-Guianas)

Suriname beschikt momenteel over twee hoofd legstranden waar vrouwtjes zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen: Braamspunt en de stranden nabij Galibi. In totaal zijn ruim 14.000 nesten geregistreerd, waarvan 98% van de groene schildpad (krapé). Het totaal van slechts 272 lederschildpadnesten, met Braamspunt als het voornaamste legstrand, is echter

reden tot grote bezorgdheid, schrijft WWF-Guianas in een persbericht in het kader van World Turtle Day, vandaag.  

        

De data zijn van maart t/m half juni 2023 door jachtopzieners en getrainde gemeenschapsdataverzamelaars van Stichting Duurzaam Natuurbeheer Alusiaka (Stidunal) uit Galibi, verzameld. Zij hielden bij hoeveel nesten er zijn, bij welke soort het nest hoort, of er sprake is geweest van stroperij, hoeveel schildpadden zijn aangespoeld,  omgekomen door jaguars aanvallen en is het aantal nesten waar jongen uit het ei zijn gekomen (hatchlings), geteld.

Het aantal nesten in 2023 komt overeen met de verwachting, gebaseerd op gegevens die sinds 2001 zijn verzameld.

Zeeschildpadden leggen honderden kilometers af om hun eieren te leggen op de stranden van Suriname. Net als voorgaande jaren ondersteunde WWF-Guianas in het seizoen van 2023, de monitorings- en beheersactiviteiten van de afdeling Natuurbeheer van de Dienst ’s Lands Bosbeheer, in samenwerking met Stidunal. 

Bedreigingen aanpakken

De resultaten van 2023 zijn belicht tegenover de trend, waarbij zorgen blijven bestaan en aanpassing noodzaak is, noteert WWF-Guianas. In 2019 plaatste de IUCN de subpopulatie Noordwest-Atlantische lederschildpadden op de lijst van bedreigde diersoorten. Vanuit de drie Guyana’s en Trinidad & Tobago is een Regionaal Actieplan (RAP) opgesteld om de toekomst van deze bijzondere soort veilig te stellen, door de bedreigingen aan te pakken.

De krapé heeft een duidelijke voorkeur voor de stranden van Suriname. Het gemiddeld aantal nesten van ruim 18.000 in de 10 jaren voor COVID-19 en circa 14.000 nesten in 2022 en 2023, ligt ver boven de cijfers van Guyana (272 in 2023 en 1945 in Frans-Guyana). De krapé heeft te maken met dezelfde bedreigingen als de lederschildpad. WWF-Guianas meent dat met een gedegen regionale aanpak deze populatie op peil gehouden kan worden.

In de buurlanden Guyana  en Frans-Guyana zijn er ook minder nesten van de lederschildpad (Aitkanti) geregistreerd. Mede daarom wordt er op regionaal niveau samengewerkt om de bijvangst te verminderen, IOO-visserij (illegale, niet gemelde en ongereglementeerde) aan te pakken en wordt ervaring uitgewisseld over het opzetten van 'hatcheries', waar de eieren gecontroleerd worden uitgebroed en factoren als kusterosie, zeespiegelstijging en stroperij minder invloed hebben op het aantal pasgeboren zeeschildpadden dat de weg naar de oceaan vindt.

Lichtpunten

Er zijn ook lichtpunten: Frans-Guyana neemt minder lederschildpadnesten dan gemiddeld waar nabij de grens met Suriname, maar verder naar het oosten zijn er 1609 nesten gemeld; een gunstig resultaat. De toekomst zal uitwijzen of de trend ombuigt. In tegenstelling tot Suriname, waar Olive Ridley schildpadden (Warana) de afgelopen jaren nauwelijks aan land zijn gekomen, is het aantal Warana nesten in Frans-Guyana vrijwel stabiel, met 3613 in 2023.

Onder gunstige omstandigheden komen de hatchlings na ongeveer twee maanden uit het ei en banen ze zich een weg naar de oceaan, waarna naar schatting slechts 1 op de 1000 kleintjes alle gevaren trotseert en volwassen wordt. Vanwege kusterosie, het volledig overspoelen van legstranden en stijging van de temperatuur, is waargenomen dat te veel nesten niet uitkomen. Om meer jonge zeeschildpadjes een kans te geven, zijn er regionaal diverse initiatieven voor het opzetten van gecontroleerde broedplaatsen: hatcheries.

Zeeschildpad eieren worden gestroopt uit financieel oogpunt en aangeboden voor consumptie, tekent WWF-Guianas op. De bestrijding van dit probleem heeft zich toegespitst op de georganiseerde criminaliteit, waarbij meerdere nesten leeg worden gehaald en duizenden eieren door stropers verhandeld worden. Deze aanpak heeft al in de eerste maanden van 2023 resultaat opgeleverd, met tienduizenden in beslag genomen eieren en vijf arrestaties, waardoor later in het seizoen een aanzienlijke afname in stroperij is geobserveerd.

Voor het geven van voorlichting over de waarde van zeeschildpadden voor het ecosysteem, de gevaren op het land en in de zee en de straffen die staan op stroperij, handel en consumptie van eieren, zijn in de afgelopen periode in Marowijne, Commewijne, Wanica en Paramaribo, tientallen scholen bezocht door de sectie Natuurbeheer Educatie en Voorlichting met ondersteuning van WWF-Guianas en het districtscommissariaat Commewijne, schrijft WWF-Guyanas.

| starnieuws | Door: Redactie