• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Neerslag en achterstallig onderhoud oorzaken wateroverlast

| sun.sr | Door: Redactie

Veel neerslag gecombineerd met achterstallig onderhoud van infrastructuur is de directe oorzaak van de landelijke wateroverlast waarmee ons land nu te kampen heeft. Daarnaast hebben we verouderde ontwateringsmethoden, terwijl nieuwe verkavelingsprojecten niet voldoen aan de gestelde eisen. Dit kwam vanmiddag naar voren op de persconferentie op het ministerie van Openbare Werken (OW) over de landelijke wateroverlast. Er werden presentaties gehouden door OW en de Meteorologische Dienst. Volgens Sukarni Sallons-Mitro, hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname, was er veel neerslag achter elkaar de afgelopen periode, waardoor de grond verzadigd is geraakt. Hierdoor trekt het water langzaam weg.

OW-minister Riad Nurmohamed haalde aan

dat sinds zijn aantreden het ministerie bezig is in eigen beheer het achterstallig onderhoud aan te pakken. “We konden niet groter opereren, omdat er geen geld is. Veel kanalen en afvoerwegen zijn verstopt, de pompgemalen functioneren op een verouderd system. Klimaatverandering, zeespiegelstijging en een extreme hoge waterstand in de rivieren hebben een belangrijke rol gespeeld bij de wateroverlast”, haalde Nurmohamed aan. Volgens de minister blijkt dat het sluissysteem vanwege onze getijden alleen bij eb water kan laten wegstromen. “Als het vloed is, heeft het geen zin om de sluizen open te gooien. Dan moet je weer wachten tot de volgende
ebstand. Er moet een nieuwe methode komen, waarbij met moderne pompgemalen het water 1x24 uur weggevoerd kan worden.” Dat sluizenbeheer een landelijk probleem is, is ook bij de minister bekend. “Er is voldoende personeel op OW, maar blijkbaar wil niemand de job van sluiswachter doen. We roepen mensen op om zich te specialiseren in sluizen. We moeten ook moderne manieren inzetten, bijvoorbeeld klepduikers of pompgemalen die vanaf een afstand bediend kunnen worden. Kortom, het systeem moet geëvalueerd worden en op de operatietafel gaan”, zei Nurmohamed.

Een veel gehoord probleem is dat het Saramaccakanaal een te hoge waterstand heeft, waardoor een groot deel van Wanica en delen van Paramaribo niet ontwaterd kunnen worden. Het Saramaccakanaal moet gebaggerd worden. Ook moeten er pompgemalen komen. “Inderdaad is er een goedgekeurd project van de Wereldbank. We zijn nu in een fase waarbij de ontwerpers aan het werk moeten. Misschien kunnen de ontwikkelen van de laatste weken meegenomen worden. Maar het wordt geen oplossing op korte termijn”, zei de OW-minister.

| sun.sr | Door: Redactie