• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland kiest manager ‘Teflon Mark’: dit schrijven buitenlandse media over de verkiezingen

| volkskrant | Door: Redactie

Over één ding zijn media over de landsgrenzen het eens: het waren historische Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Ondanks de lockdown was de opkomst hoog, niet eerder deden zo veel partijen mee en Rutte schrijft mogelijk geschiedenis als langstzittende premier. 

De Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung noemt de verkiezingswinst van de VVD een duidelijk signaal van de Nederlandse kiezer: ‘ga zo maar door’. De pandemie speelt een belangrijke rol bij de voorkeur van het electoraat voor de ‘geleerde historicus en voormalig Unilever-manager als opperste crisismanager’, schrijft de krant. De toeslagenaffaire en gebreken op het gebied van de woningmarkt, gezondheidszorg en milieu doen

onder voor deze wens. 

Het succes van D66 blijft ook niet onopgemerkt; Zeitung noemt Sigrid Kaag de eerste vrouw in Nederland met een reële kans om op den duur het Torentje te betrekken. Het Duitse dagblad merkt ook op dat het Nederlandse parlement inmiddels voor bijna eenvijfde uit ‘radicaal-rechtse, extreem nationalistische’ partijen bestaat, dankzij de opmerkelijke wederopstanding van Thierry Baudet en het succes van het afgesplitste JA21.

Moeilijke formatie

‘Teflon Mark’, schrijft de Britse krant The Guardian, ‘is ongeschonden door gewelddadige anti-lockdown rellen en de val van het kabinet vanwege de toeslagenaffaire’ gekomen. BBC-correspondent Anna Holligan analyseert dat de Nederlandse kiezer ‘Mark Rutte

nog een kans geeft’. En nu is niet Geert Wilders, maar Sigrid Kaag zijn grootste rivaal: het ‘Kaag-effect’ bereikt de overkant van het Kanaal. 

Ook de Financial Times beschrijft de verrassende groei van D66, de ‘enige toegewijde pro-EU partij’ uit Rutte III. Een moeilijke formatie ligt in het verschiet, schrijft de krant, en roept daarbij de vorige kabinetsformatie in herinnering, die meer dan tweehonderd dagen duurde. ‘Een onwaarschijnlijke luxe voor de partijen tijdens de pandemie.’

‘What the fuck’

‘Rutte wint met vingers in de neus en dus kiest Oranje voor de status quo’, kopt Belgische krant De Morgen donderdag. En dat lag in de lijn der verwachtingen. ‘Het was vooral het strijdtoneel daarachter dat verbaasde’, schrijft de krant, doelend op de felle competitie voor de tweede plek tussen PVV, CDA en D66 met de laatste als winnaar op ruime afstand. 

De afgelopen weken leken de Vlamingen de ontwikkelingen in Nederland toch met enige verbazing gade te slaan. In de aanloop naar de verkiezingen verwonderden opiniemakers zich al over de beperkte rol van de toeslagenaffaire in de campagne en de Hollandse coulance voor de ‘Rutte-doctrine’. Zoals schrijver Tom Lanoye, die een vlammend opiniestuk in HUMO schreef met de welluidende openingszin ‘What the fuck is er aan de hand met Nederland?’ Zeno, een bijlage van De Morgenherformuleerde dat afgelopen maand in de vraag ‘Is Nederland nog wel een gidsland?’ Naast de toeslagenaffaire, kwam in dat artikel de verkilling van de verzorgingsstaat aan bod.

Management als kracht

Het Franse Le Monde beschrijft net als andere media de catastrofe voor de linkse partijen, die hun idealen niet wisten te kapitaliseren. De coronacrisis overschaduwt ook in Nederland sociaaleconomische thema’s, staat in de kolommen van het Franse dagblad. 

De Nederlandse kiezer heeft vanwege corona uiteindelijk voor een manager gekozen, schrijft El País, in deze ‘buitengewone verkiezingen’. Buitengewoon vanwege het coronavirus, maar ook omdat de toeslagenaffaire in iedere andere situatie Mark Rutte in een lastig parket had gebracht, schat het Spaanse dagblad in. Maar nu niet. ‘Management is de kracht van de premier’ en ‘de kiezer geloofde dat dit is wat je nodig hebt in een pandemie: een manager.’

| volkskrant | Door: Redactie