• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP: Nog steeds mentale slavernij

| starnieuws | Door: Redactie

Vandaag 161 jaar terug heeft Nederland, onderdruk van de wereldopinie, de slavernij in ons land afgeschaft. Was deze druk er immers niet gekomen zou de slavernij ook niet zijn afgeschaft. Echter is alom bekend dat de in 1863 vrijgemaakten verplicht werden om voor een hongerloon, nog 10 jaar door te blijven werken. 

Wat evenwel niet alom bekend is, is het feit

dat in 1883 dus 20 jaar na de afschaffing van de slavernij, Nederlanders 29 Surinamers naar hun land brachten om tentoongesteld te worden om zogenaamd investeerders voor Suriname te interesseren. De groep van 29 landgenoten bestond uit 15 Inheemse-Surinamers, 13 Afro-Surinamers en 1 Hindostaanse-Surinamer die allen werden gepresenteerd als inboorlingen. Jammer genoeg is vanuit ons land nimmer protest tegen deze vernederde tentoonstelling aangetekend, in tegenstelling tot de Oost-Indiërs die ook een dergelijke vernedering door de Nederlanders hebben moeten ondergaan en uiteindelijk wel protest hiertegen hebben aangetekend.

Op 19 december 2022 bood minister-president Mark Rutte vrij plotseling excuses aan voor het

Nederlands slavernijverleden. Door aan te geven dat na de door hem gedane verontschuldiging, een komma staat en geen punt, wilde hij doen geloven dat Nederland verder dan verontschuldigingen zal gaan. 

Nu zijn wij anderhalf jaar verder en kunnen wij concluderen dat:

1.De excuses een mediashow waren aangezien de manier hoe dat gebeurd is niet correct was. De correcte weg is wanneer de koning van Nederland aan de Surinaamse regering de excuses aanbiedt. Zo hoort het. Dat is de juiste correcte weg is;2.Het tevens gepast zou zijn wanneer bij het doen van de excuses ook de nazaten van de Inheemsen expliciet worden genoemd, omdat zij ook enorm hebben geleden onder de misdaad van de slavernij;

3.De CARICOM ‘Reparations Commission’ waar ons land sinds 2013 ook deel van is en stellig niet wordt betrokken zodat tot herstelbetaling kan worden overgegaan.

Tot zover onderschrijven we ook het CARICOM standpunt, zoals vervat in het 10 stappen actie plan. Ook de strijd en ontwikkelingen in Nederland hebben onze aandacht en worden die aan een evaluatie onderworpen. Door het instellen van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) in 2013, heeft de toenmalige regering een welbewuste en serieuze stap daartoe gezet.

De NDP ziet, nee eist verder dat:1. Specifiek voor de vernedering, welke onze 29 landgenoten hebben doorstaan, daarvoor excuses worden aangeboden;2. Nederland zijn geschiedenisboeken herschrijft en nu eindelijk de waarheid over haar slaven verleden daarin opneemt.

De NDP wil tevens nogmaals aangeven dat op 1 juli 1863 weliswaar de slavernij is afgeschaft maar dat er nog steeds sprake is van ‘mental slavery’ (geestelijke slavernij) en dat wij daarvoor moeten waken zodat de ontwikkeling van ons land door niemand wordt gestagneerd. Om ‘mental slavery’ te voorkomen is kennis dus scholing uiterst belangrijk. Niet zomaar staat er geschreven “mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan kennis”. Vandaar dat tijdens de revolutie hier enorm veel aandacht aan is gegeven aan educatie en is dit tot nu toe één van haar fundamenten. Onderwijs is dus uiterst belangrijk.

Bewust worden van de echte historie, van de voorouders en hun bijdrage, is van groot belang voor onze kinderen en dient onderdeel te zijn van opvoeding en onderwijs, zeker in Suriname. Het vervalsen en verbergen van hun echte geschiedenis vindt nog steeds plaats om zo de mensen kwetsbaar te maken tegenover degenen die hen eerst lichamelijk en nu mentaal en sociaal willen binden in onderdrukte posities. Een belangrijk onderdeel van herstel en terugwinnen van vertrouwen in eigen kunnen, is het leren dat de geschiedenis van de Afrikaanse mens niet slechts begint en eindigt bij het slavernij verleden. Vandaar dat het dekolonisatie proces een belangrijk onderdeel vormt van deze strijd.

De geschiedenis van de voorouders leert ons niet alleen om de juiste weg te vinden, maar vervult ons ook met trots en zelfvertrouwen, daar waar onze voorouders grote dingen hebben gedaan.

Bob Marley’s song ‘emancipate yourself from mental slavery’, dus spoor "jezelf aan te bevrijden van geestelijke slavernij", omdat "niemand behalve wijzelf ons van gebonden denken kunnen bevrijden".

NDP wenst aan alle landgenoten, hier en overal ter wereld, een bezinningsvol en Swit’ Manspasi toe.Uw Nationale Democratische Partij One Nation, One Destiny.

| starnieuws | Door: Redactie