• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nationaal schaakkampioen Viresh Giasi naar Intercontinental Chess Tournament in Colombia 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Afgelopen woensdag heeft de Surinaamse Schaakbond (SSB) Nationaal Schaakkampioen FM Viresh Giasi afgevaardigd naar Medellín, Colombia, om deel te nemen aan het “XVII Absolute Continental Chess Championship of the Americas 2024, Jorge Vega in Memoriam“. Viresh Giasi, FIDE-meester, veroverde vorige maand opnieuw de titel van nationaal schaakkampioen tijdens het Nationale Schaakkampioenschap 2024, gehouden in het Denksportcentrum in Paramaribo.

Absolute Continental Chess Championship of the Americas 

Het Absolute Continentale Schaakkampioenschap van de Amerika’s is een officieel evenement van de Schaakfederatie voor Amerika, gepromoot door de Colombiaanse Schaakfederatie (FECODAZ). Dit toernooi maakt deel uit van de FIDE (Internationale Schaakfederatie) Wereldkampioenschappen. 

24 landen doen mee 

Dit toernooi

is een jaarlijks terugkerend evenement op hoog niveau, gezien de deelname van tientallen grootmeesters en internationaal meesters. Dit jaar is het toernooi vernoemd naar de in 2023 overleden oud-CCA-president Jorge Vega, die de Confederation of Chess for the Americas twintig jaar lang heeft geleid. Dit keer doen maar liefst 387 deelnemers uit 24 landen mee. Vorig jaar werd het toernooi gehouden in Santo Domingo, de Dominicaanse Republiek. 

Toernooi

Het toernooi vindt plaats van 24 mei tot en met 2 juni en wordt gespeeld volgens het ‘Swiss-systeem’ over 11 ronden. Het speeltempo is 90 minuten met een increment van 30 seconden vanaf de

eerste zet. De toegestane vertragingslimiet is 30 minuten vanaf de geplande starttijd van de ronde. Het toernooi wordt beheerst door de FIDE-regels voor schaken.

Surinaamse schakersDe laatste keer dat Surinaamse schakers aan dit toernooi deelnamen, was in 2019 toen Romario Sanches en Frank Lo Kim Lin naar Sao Paulo gingen. Dit keer is Viresh Giasi namens Suriname afgereisd. “Natuurlijk is hij heel enthousiast en heeft hij beloofd om zijn uiterste best te doen om in elk geval hoger te eindigen dan zijn startpositie,” zei de voorzitter van de schaakbond.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie