• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Moordaanslag op Slowaakse premier

| starnieuws | Door: Redactie

Veiligheidsagenten vervoeren de Slowaakse premier Robert Fico in een auto na een schietincident, na een Slowaakse regeringsvergadering in Handlova, Slowakije. (Foto: Reuters)

De Slowaakse premier Robert Fico heeft woensdag, vandaag, levensbedreigende verwondingen opgelopen toen hij werd neergeschoten en werd gewond bij een poging tot moord, aldus het regeringskantoor. Fico (59) werd met spoed naar het ziekenhuis in de centrale stad Handlova
gebracht nadat hij daar een regeringsvergadering had gehouden. Hij is vervolgen per helikopter naar de stad Banska Bystrica vervoerd voor dringende behandeling, aldus de verklaring van de regering.
Een getuige van Reuters hoorde verschillende schoten afgaan na de bijeenkomst in Handlova, ten noordoosten van de hoofdstad Bratislava. De politie heeft een man aangehouden en veiligheidsfunctionarissen duwden iemand in een auto en reden weg, aldus de getuige."Vandaag werd een moordaanslag op premier Robert Fico gepleegd tijdens een bijeenkomst buiten de regering in Handlova", aldus het regeringskantoor in een verklaring."Momenteel wordt hij per helikopter naar Banska Bystrica vervoerd, omdat het te lang zou
duren naar Bratislava gezien de noodzaak van een acute interventie."De hulpdiensten zeiden dat ze informatie hadden ontvangen over een man die kort na 14.30 uur lokale tijd in Handlova werd neergeschoten. Er werd onmiddellijk een noodhelikopter gestuurd naar een 59-jarige patiënt.Omroep TA3 meldde dat er vier schoten waren afgevuurd en dat de premier in de buik was geraakt.Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, leidde de veroordeling van de aanval, die ook de Europese Unie en de bondgenoten van de NAVO-lidstaten in Midden-Europa schokte."Dergelijke gewelddaden horen niet thuis in onze samenleving en ondermijnen de democratie, ons kostbaarste algemeen belang. Mijn gedachten zijn bij premier Fico en zijn familie", zei Von der Leyen.Terugkeer naar de machtDe Slowaakse regering kwam bijeen in Handlova, 190 km ten noordoosten van Bratislava, als onderdeel van een rondreis door de regio's van het land nadat ze eind vorig jaar aan de macht kwam.Fico werd vorig jaar voor de vierde keer premier nadat hij het politieke roer had omgegooid om een veranderend electoraat aan te spreken.Tijdens een carrière van drie decennia heeft Fico zich bewogen tussen de pro-Europese mainstream en nationalistische standpunten die zich verzetten tegen het beleid van de Europese Unie en de VS. Hij heeft ook de bereidheid getoond om van koers te veranderen, afhankelijk van de publieke opinie of de veranderde politieke realiteit.Na de schietpartij heeft de grootste oppositiepartij van Slowakije een gepland protest tegen de hervormingen van de publieke omroepen voor woensdagavond afgeblazen.De Slowaakse president Zuzana Caputova schreef op X: "Volkomen geschokt door de brutale aanval van vandaag op de Slowaakse premier Robert Fico, die ik in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeel.""Ik wens hem veel sterkte op dit kritieke moment en een spoedig herstel."De Duitse bondskanselier Olaf Scholz uitte zijn shock op X en voegde eraan toe: "Het nieuws over de laffe moordaanslag op de Slowaakse premier Fico schokt mij diep. Voor geweld mag geen plaats zijn in de Europese politiek."De conservatieve bondskanselier van Oostenrijk, Karl Nehammer, zei ook geschokt te zijn en voegde eraan toe: "Haat en geweld mogen geen vat krijgen in onze democratieën en moeten met de grootst mogelijke vastberadenheid worden bestreden!"

| starnieuws | Door: Redactie