Modernisering pluimveeketen Colombia biedt kans voor agro-NL
| snc.com | Door: Redactie
De pluimveesector in Colombia maakt een snelle ontwikkeling door. Zowel de productie als de consumptie van eieren en pluimveevlees stijgt. Nederlandse bedrijven uit de pluimveeketen kunnen een duurzame ontwikkeling van de sector ondersteunen met technologie en kennis. Dat zeggen Micha Vosse van het Nederlandse bedrijf Hotraco en Leontine Crisson, landbouwraad in Colombia.
Het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Bogota en het Holland House Colombia nodigen geïnteresseerde bedrijven uit om komend najaar deel te nemen aan een
Goede naam
Afgelopen jaren is de relatie tussen de Nederlandse en Colombiaanse pluimveeketen verstevigd, zegt landbouwraad Crisson. Het pluimveebedrijfsleven heeft Colombia ontdekt en ook zijn er bilaterale onderzoeksprojecten in uitvoering, bijvoorbeeld op het gebied van antibiotica en gebruik van insecten als alternatieve grondstof voor pluimveevoer. “Nederland heeft in de Colombiaanse pluimveehouderij inmiddels een goede naam. Er zijn absoluut mogelijkheden om hier te investeren.”
Besturingstechnieken
Een Nederlands
Vestiging in Medellín
Hotraco opende in 2015 een eigen vestiging in het Colombiaanse Medellín. Daar werken inmiddels tien medewerkers onder leiding van Micha Vosse. Vanuit het Colombiaanse kantoor biedt het bedrijf ondersteuning aan klanten in heel Latijns-Amerika, van Mexico in het noorden tot Chili in het zuiden van het continent. “De pluimveesector is voor ons belangrijk, maar we zijn ook actief in de varkenshouderij en de bedekte tuinbouw.”
Ketenintegraties
Vosse constateert een dynamische ontwikkeling in de Colombiaanse pluimveeketen. “De sector moderniseert. Ketenintegraties zoals Cargill spelen daarbij een belangrijke rol. De integraties stimuleren aangesloten leghen- en vleeskuikenbedrijven via een puntensysteem om de productie te verhogen en de kosten te verlagen. Dat is een belangrijke reden dat de voorhoede van de ondernemers investeert in gesloten stalsystemen en computergestuurde klimaattechnologie. Dat leidt tot een betere voederconversie en lagere ziektedruk.”
Groei met 5% per jaar
Door de toenemende vraag naar eieren en pluimveevlees groeit de sector in Colombia met zo’n 5% per jaar. De consumptie per hoofd van de bevolking ligt op 300 eieren en 36 kilo pluimveevlees. De productie van pluimvee-eiwit stijgt veel sneller dan die van rundvee- en varkenseiwit.
Binnenlandse markt
De Colombiaanse pluimveesector richt zich op de binnenlandse markt. Met vijftig miljoen inwoners en een toenemende consumptie is er nog ruimte voor productiegroei. De keten exporteert nauwelijks, zegt Vosse. “De productiekosten zijn simpelweg te hoog en de wereldmarktprijs te laag om bijvoorbeeld afnemers in Noord-Amerika te kunnen bedienen. De Mexicaanse pluimveesector loopt zeker tien jaar voor op die in Colombia. De invloedrijke Colombiaanse brancheorganisatie Fenavi werkt er overigens hard aan om die achterstand in te halen.”
Mestverwerking
Als het gaat om Nederlandse ondersteuning ziet Vosse kansen voor bedrijven die actief zijn in mestverwerking. Met technologie kan mest tot waarde worden gebracht en vervolgens afgezet in grondgebonden teelten. Ook is er volgens hem behoefte aan maatwerkoplossingen voor de productie van duurzame energie. Bij de opzet van een leergang voor operators van stalcomputers kan het Nederlandse bedrijfsleven assisteren, denkt Vosse.
Webinar
Het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Bogota en het Holland House Colombia willen de Nederlands-Colombiaanse relatie verder intensiveren. Daar is vanuit Nederland veel interesse voor, zegt landbouwraad Leontine Crisson. “Tijdens een webinar eind vorig jaar zijn er contacten gelegd tussen partijen uit de pluimveeketens in beide landen. Voor Nederlandse bedrijven biedt de beurs van de brancheorganisatie Fenavi in november kansen om concrete afspraken te maken met Colombiaanse bedrijven.”
Kennisontwikkeling
Volgens Crisson zijn er op het gebied van onderzoek en kennisontwikkeling inmiddels relaties tussen Nederland en Colombia. Zo werken onderzoekers uit beide landen aan maatregelen om het gebruik van antibiotica in de pluimveehouderij te verlagen. Nederland loopt hierin wereldwijd voorop. Mogelijk worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd op het Fenavi-congres.
Gebruik insecten in veevoer
Een ander samenwerkingsproject betreft onderzoek naar de kansen van de productie en verwerking van de black soldier flyin pluimveevoer. Crisson: “Dit sluit aan op de eiwittransitie die Nederland voorstaat. Gezien de forse stijging van de prijzen van gangbare veevoergrondstoffen is er mogelijk perspectief voor productie van insecten.”
Maatwerk
Crisson en Vosse zien zeker mogelijkheden in Colombia voor Nederlandse pluimveebedrijven, maar wijzen ook de weerbarstige realiteit. Vosse: “Nederlandse bedrijven hebben veel aanzien, de waardering voor hun technologie is groot. Maar dit is wel Colombia. Ondernemers in dit land hebben behoefte aan maatwerkoplossingen, passend bij hun portemonnee. Door contact te leggen op de beurs van Fenavi kunnen Nederlandse bedrijven daar zicht op krijgen.”
Contact
Landbouwteam Colombia
E-mail: bog-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgriColombiaNL
E-mail Micha Vosse: m.vosse@hotraco.com
Bron: agroberichtenbuitenland.nl
| snc.com | Door: Redactie