• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Somohardjo: “Laten we de samenleving niet nog meer fragmenteren met 60 politieke partijen”

| dagblad suriname | Door: Redactie

“Laten we de samenleving niet nog meer fragmenteren met 60 politieke partijen. Het moet ook niet zo zijn, dat iedereen gewoon zo op staat een partij start. Er moeten regels zijn en daarom is er een clausule opgenomen voor de waarborgsom. De wet praat over 1% procent van de kiezers. Maar partijen deden aan kiezersbedrog door namen te misbruiken.” Zo heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) gesteld. 

Volgens de bewindsman is SRD 250 per stemgerechtigde geen hoge prijs voor de democratie. “Partijen die goed georganiseerd zijn en leden die contributie betalen, moeten wel in staat zijn het bedrag op

te hoesten.” De bewindsman ging op ABC in op het organiseren en de uitdagingen bij de verkiezingen van 25 mei 2025. 

Volgens de bewindsman rekent BiZa op ongeveer 18-19 partijen die zullen deelnemen aan de verkiezingen. Dat is ongeveer gelijk aan de verkiezingen van 2020. Met 20 partijen wordt het stembiljet 100×70 centimeter.

Minister Somohardjo gaf aan, dat het bij meer partijen een grotere uitdaging wordt om het stembiljet te maken. Volgens hem vindt president Chan Santokhi het nog altijd belangrijk dat alle kandidaten met een foto prijken op de lijst.

De bewindsman zei ook, dat partijen veiligheidskleppen moeten inbouwen en verantwoord moeten

omgaan als het gaat om het innen van gelden van personen en/of sponsoren voor onder andere de waarborgsom. Hij stelde verder, dat er voor BiZa veel werk aan de winkel is met de nieuwe kiesregeling.

“Niet iedereen weet nog dat er een nieuwe kiesregeling is. Er is nu een groot kiesdistrict. De mensen in Nickerie en mensen in Wanica krijgen hetzelfde stembiljet. We gaan in de komende tijd mensen goed uitleggen hoe het allemaal moet”, aldus minister Bronto Somohardjo.

| dagblad suriname | Door: Redactie