• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Midden-Oosten: Waarom zijn Arabische strijdkrachten zo ineffectief en lachwekkend? Geen lef en geen glorie. Overheden smijten met geld, maar dat doet misschien weinig om de reputatie van hun legers op te poetsen.

| dagblad suriname | Door: Redactie

TOEN ARABISCHE luchtverdedigingsteams in april hielpen de Iraanse raketaanval op Israël af te weren, kregen ze veel lof.

En toch worden Arabische staten doorgaans niet geprezen om hun krijgskunsten; veel hebben een slechte militaire reputatie.

Ze zijn herhaaldelijk vernederd in oorlogen met Israël. Ze bleken ineffectief tijdens de Golfoorlog van 1991; Egypte zette twee pantserdivisies in, maar Amerika zette ze snel aan de kant toen ze moeite hadden om zelfs de beperkte Iraakse weerstand te overwinnen.

Andere Golfstaten, zoals Saoedi-Arabië, leverden slechts een handvol troepen. Meer recent, ondanks aanzienlijke Amerikaanse militaire steun, is de door Saoedi-Arabië geleide interventie in Jemen in een moeras

terechtgekomen.

Het probleem is niet een gebrek aan geld of materieel. De gezamenlijke militaire uitgaven van de zes Gulf Co-operation Council (gcc) landen, samen met Egypte en Jordanië, bedragen iets meer dan $ 120 miljard per jaar (de 30 Europese leden van de NAVO gaven $ 380 miljard uit in 2023).

Samen kunnen ze 944.000 troepen (zie kaart), 4.800 tanks en 1.000 gevechtsvliegtuigen verzamelen. Egypte en Jordanië behoren tot de grootste ontvangers van Amerikaanse militaire hulp en ontvangen samen ongeveer $ 1,7 miljard per jaar.

Veel van dat geld wordt verspild. Arabische strijdkrachten geven vaak geld uit aan ijdele apparatuur zoals straaljagers die

niet geschikt zijn voor de asymmetrische dreigingen waarmee ze worden geconfronteerd, betoogt Paul Collins, een voormalige Britse defensieattaché in Caïro.

Opvallende aankopen worden over het algemeen gebruikt om invloed te krijgen bij westerse regeringen, suggereert Andreas Krieg van King’s College London.

Voor veel Arabische leiders is het veiligstellen van de Amerikaanse betrokkenheid bij de regio een hogere prioriteit dan het creëren van een eigen multilateraal blok.

Weinigen kunnen zich voorstellen dat ze een oorlog met een andere staat zouden voeren zonder Amerikaanse steun. De Golfstaten vertrouwen nog steeds op Amerika voor inlichtingen, bewaking en verkenning, en voor zijn commando- en controlecentra en tankplatforms in de regio.

Vaker wel dan niet hebben ze moeite om zelfs maar met elkaar samen te werken. “Ze zijn allemaal erg wantrouwend, ze vertrouwen elkaar nog steeds niet”, betoogt Kenneth Pollack van het American Enterprise Institute, een denktank en de auteur van een boek over Arabische

| dagblad suriname | Door: Redactie