• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Met een blik op morgen in Suriname vandaag

| snc.com | Door: Harinandan Singh

Even dit vooraf

Al langer dan anderhalve maand verblijf ik in Suriname en dagelijks beleef ik allerlei dingen. Druk verkeer met voortdurend lange files op de meeste toegangswegen van en naar het stadscentrum Paramaribo. Zelf rijd ik hier niet maar pak gewoon de taxi. De torenhoge brandstofprijzen weerhoudt hier blijkbaar niemand om eigen auto voor een keer thuis te laten. De heilige koe moet mee. Het gaat hier om mensen die vaak 2 tot drie vehikels voor hun deur hebben staan. Dat zijn er nogal wat.

De huishoudster van mijn logeerappartement heeft ook een eigen auto. Ja dat is geen joke. Hadden

in de goede tijd slechts de rijken zoals Dilip Sardjoe en  Atta Mungra de mobile telefoon regelmatig tegen hun oor. Thans zie je zelfs de groente- en fruitverkoper langs de wegen dit gadget op hun verkooptafel liggen. En ja hoor verbijsterd zie je huizen buiten Paramaribo in superluxe modellen en kleuren van de grond reizen waar vroeger een simpel natuurhuisje stond omringt door rijstakkers en groentetuin. Toenemende Chinezen hebben het nog sierlijker gemaakt met hun gehuurde of zelfgebouwede gigantische gebouwen voor de supermarkten. Schaarste aan levensmiddelen en luxe artikelen behoort tot het verleden tijd. Wil je bij een snackshop even
stoppen voor met een ijsje of patat? Neem de tijd en sluit je aan in de lange rij en wacht tot je aan de beurt bent. 

De sorba dansen met de koning van Benin

Ik maak hierin een reisverslag voor SurinameNieuwsCentrale.com, waar mijn columns regelmatig verschijnen.  Op 20 mei 2023 kwam ik na 15 jaar verblijf in Noord Portugal in Suriname terug voor de presentatie van mijn essay ‘ homogeneity in  multiculturality’ op de internationale conferentie van 6 tot 10 juni. De conferentie was  georganiseerd door de Anton de Kom universiteit Suriname. Het centrale thema van deze summit was “slavernij en contractarbeid, en de impact ervan op hedendaagse samenlevingen met koloniaal verleden. Dus deelnemers uit Afrikaanse en Aziatische landen waren er ook bij.

De studiebijeenkomst  sloot aan bij de herdenkingen van diverse eeuwmanifestaties van een aantal groepen arbeid immigrantengroepen uit Afrika, Azië en Europa sinds de 17de eeuw. Dat was echt mijn ding. Op de afscheidsavond met goed verzorgde catering was een muziekgroep uitgenodigd om luister bij te zetten. Ik liet me verleiden door de harde tonen van de tazza en danste de ‘sorba’met de deelnemende koning van Benin (Nigeria). Onvoorstelbaar, hij danste daarna  zelfs op de muziek van de populaire baithak gana. De rest van het internationale gezelschap was snel ook op de dansvloer. Met koning Brunswijk dans ik mogelijk ook wel een keer.
Inspirerende tijd

Enfin de uitdaging tijdens de conferentie was zo groot dat ik mijn vetrekdatum met een maand verlengde. Ik heb de rust en de tijd na de conferentie optimaal benut om mijn Engelstalige essay in een Nederlandstalig boek te transformeren. Dag en nacht achter de computer hangen leverde een manuscript van 170 pagina’s op. Mijn kleinzoon Rashmil in Nederland was bereid op afstand met prioriteit het lay-out werk te verzorgen. De recensent en neerlandicus Jerry Dewnarain nam de tekstuele redactie voor zijn rekening. Ik bedacht als titel ‘ Homogeniteit in multiculturaliteit’ met als ondertitel voor duurzame saamhorigheid in pluriforme samenleving.                                           Via mijn oud collega Hardeo Ramadhin vond ik een enthousiaste drukker op Kwatta, die het manuscript binnen 3 dagen tot een prachtig boekwerk toverde. Genaaid met hardcover als omslag. De kracht van inspirerende mensen om je heen leidde tot onverwachte resultaten.

Launch en boekaanbieding

De launch van het boek ‘Homogeniteit in multiculturaliteit’ (ISBN: 9789464851793) vond plaats door de medewerking van Bhagwanpersad Gangaran Panday van de Kenniskring Paramaribo. Dat was op 20 juni 2023 in het gebouw van Lalla Rookh Paramaribo. Mijn ongepland langer verblijf in Suriname is een inspirerende tijd voor mij geworden.

Op zijn aanwijzing heb ik na de presentatie een aantal prominenten een exemplaar van het boek mogen aanbieden. Dat waren  president Chandrikaperas Santokhi, de minister van Onderwijs professor Henry Ori, de ambassadeur van India, H.E. Shankar Balachandran, Dr. Maurits Hassankhan, NSHI voorzitter Farid Ketwaru, Radjen Baldew, wnd voorzitter van Stg. OHM, Tanya Sietaram van de Adek bibliotheek, Rita Tjien Fooh van Natonaal Archief Suriname, Jerry Dewnarain, de DC van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, Jack Uden van de NCJ, Hardeo Ramadhin, en Bhagwan Gangaram Panday van KennisKring.

Als voorzitter bracht hij dank uit voor het werk dat verzet is i.v.m. de herdenking van 150 jaar Hindostaanse Immigratie. Later ontvingen ook de Nederlandse ambassadeur Henk van de Zwan, bisschop monseigneur Karel Choenni, voorzitter van de Anton de Kom universiteit Suriname professor Dr. Shanti Venetiaan, en Drs. Steve Silos voorzitter stuurgroep wettelijke erkenning van de Surinaamse traditionele geneeskunde. Mijn intentie was bekendheid geven aan dit werk.

Reacties na boekaanbieding

Na de ontvangst van mijn boek kreeg ik een week later de uitnodiging van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Paramaribo voor en onderhoud met minister professor Dr. Henry Ori over de mogelijkheid van implementatie van de ideeën en modellen aangegeven in het boek. Hij liet mij bij het gesprek weten dat verschillende voorstellen op zijn ministerie liggen op het gebied van educatie als  burgerscapsvorming en vaderlandsliefde.  Hij is van plan de voorstellen onder één paraplu te scharen en een beleidsgroep in het leven te roepen voor gecoördineerde aanpak van ontwikkeling en implementatie op korte termijn. Ook van de kant van de media is enigszins interesse getoond in de denkbeelden van het boek.

Op 21 juni was ik te gast bij de nationale radio en tv zendmacht Trishull voor een opbel  programma na de bespreking van de publicatie. Op 30 juni organiseerde de redactie van Maman ting Taki van de staatstelevisie STVS een debat nav van het boek met drs Armand Zunder, voorzitter van de nationale reparatie commissie Suriname. Op 2 juli had ik een interview met Radio Tamara ONE Wel geïnformeerd met programmamaker de heer Krishna Salikram in Amsterdam. Ondertussen werk ik aan modellen voor de ontwikkeling en implementatie van beoogd educatieve programma’s in onderwijs en daarbuiten. 

Kroning van Marronkoning als deel van mentale reparatie

Dat Suriname sinds 8 juli 2023 ook een Afro koning kent in de persoon van de Marron nazaat  Ronny Brunswijk zie ik als onderdeel van de geestelijke reparatie in het licht van het slavernij verleden. Minister Bronto Somoharjo, die in hoedanigheid van minister van Binnenlandse Zaken samen met zijn vader Paul Somoharjo de acte de préséance gaf heeft wel enig impact op deze nieuwe koning in het binnenland. Hij is het symbool voor de adoratie van de weggelopen slaven van de plantages die hun sociaal kapitaal in de verre oerwouden hebben kunnen conserveren.

Dat kan van de stadscreolen niet worden gezegd. Hun sociaal kapitaal is zelfs met koloniaal geweld kapot geslagen en door de geestelijken met de bijbel  goedgepraat. Ongetwijfeld gaat ook een politieke agenda van papa Paul schuil achter dit farce majeur. Maar het is geen poppenkast geweest. Want mama Sranan gaf aan de nazaten van de ooit-weggelopen-slaven nu eindelijk de gelegenheid met trots de voorouderlijke hang naar koningschap te repareren.  De vraag is welk profiel kiest de zojuist gekroonde majesteit voor de invulling zijn koningschap?

Wordt hij een verbindende of ontbindende Marronkoning ? Hopelijk draagt hij op zijn wijze bij aan de reparatie van de mentale verminking of mutilatie van de Afro-Surinaamse gemeenschappen in en buiten Suriname. Er is zoveel te repareren. Met een blik op Suriname van vandaag heb ik deze column in Paramaribo geschreven. 

Drs. S. Harinandan Singh (veranderkunige psycholoog)  

Contact: singhs@hetnet.nl 
 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Harinandan Singh