Mensenrechtenactivist Stanley Rensch op 84-jarige leeftijd overleden
| waterkant | Door: Redactie
De prominente Surinaamse mensenrechtenactivist en pedagoog Stanley Rensch is zondag op 84-jarige leeftijd overleden. Rensch heeft zich gedurende zijn carrière ingezet voor de bescherming van mensenrechten in Suriname.
Hij werd op 18 april 1940 geboren te Ganzee en verhuisde in 1960 naar Nederland, waar hij pedagogiek studeerde in Utrecht. Na zijn studie keerde hij in 1973 terug naar Suriname en werkte op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, met als doel het onderwijssysteem te verbeteren in aanloop naar de onafhankelijkheid van het land.
Na de staatsgreep van 1980 en de daaropvolgende Decembermoorden in 1982, waarbij vijftien prominente Surinamers werden geëxecuteerd, werd Rensch
Tijdens de Binnenlandse Oorlog in 1986 voerde het Surinaamse leger, onder leiding van Desi Bouterse, een aanval uit op het dorp Moiwana als onderdeel van hun strijd tegen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Tijdens deze aanval werden minstens 39 Marron-bewoners, waaronder vrouwen en kinderen, gedood, en het dorp werd volledig verwoest.
In 1987 richtte Rensch de mensenrechtenorganisatie Moiwana ’86 op, genoemd naar bovengenoemd bloedbad. Met deze organisatie documenteerde hij mensenrechtenschendingen en bood hij ondersteuning aan slachtoffers en hun families.
Dankzij zijn inspanningen werd de massamoord in Moiwana internationaal erkend als een
Zijn werk heeft bijgedragen aan een grotere bewustwording van mensenrechtenkwesties in Suriname en heeft de weg geëffend voor toekomstige gerechtelijke stappen tegen mensenrechtenschendingen.
| waterkant | Door: Redactie