• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Meeste cocaïne in Rotterdam komt uit Ecuador’

| snc.com | Door: Redactie

De meeste cocaïne die in Rotterdam wordt ingevoerd komt uit Ecuador. Dat heeft het hoofd van de Zeehavenpolitie in de Rijnmond gezegd tegen de NRC. Van 2018 tot en met 2022 werd in de Rotterdamse haven ruim 60.000 kilo cocaïne uit Ecuador, verdeeld over ruim 150 partijen, in beslag genomen.

Colombia op vier
Ecuador was de afgelopen vijf jaar met afstand het belangrijkste land voor cocaïnesmokkel naar Nederland. Brazilië staat op plek twee met zo’n 43.000 kilo, gevolgd door Costa Rica met ruim 30.000 kilo cocaïne. Colombia bezet op grote afstand plek vier met zo’n 13.000 kilo cocaïne.

HARC
De NRC maakte

een analyse van gegevens over inbeslagnames door het zogeheten HARC-team. Dit gespecialiseerde Hit and Run Cargo-team is een samenwerkingsverband van Openbaar Ministerie (OM), Zeehavenpolitie, FIOD en douane en handelt alle drugsvondsten in de Rotterdamse haven af.

Na een beroep op de Wet open overheid (Woo) door NRC weigerde het Openbaar Ministerie drugssmokkeldata openbaar te maken. Na een uitspraak van de rechtbank Rotterdam gaf het Openbaar Ministerie alsnog toe aan het verzoek.

Guayaquil
De havenstad Guayaquil in Ecuador is al drie jaar op rij de grootste uitvoerhaven van cocaïne naar de Rotterdamse haven.

Cocaïne wordt nauwelijks in Ecuador gemaakt, maar aangevoerd vanuit het zuiden

van Colombia en uit Peru. De beveiliging van de containerterminals in Guayaquil is zeer slecht. Zo ontbreken op de meeste plaatsen hekwerken.

Ecuador gaat momenteel gebukt onder toenemende corruptie en geweld. Nederland werkt aan een verdrag met Ecuador dat vergaande samenwerking tussen de douane in beide landen mogelijk gaat maken.

CRIMESITE


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie