• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Foto: Annelies Mol | Aliene Kiewiet en Anthon Kluijfhout zijn op 14 mei 2022 getrouwd.

Mammograaf in MMC Nickerie weer in bedrijf dankzij Nederlands huwelijkspaar

| snc.com | Door: adh Mahabier

Foto: Annelies Mol

De enige mammograaf van Mungra Medisch Centrum Nickerie (MMC) was ruim een jaar defect. Hoofd van röntgen afdeling, Danielle Holwijn, trok aan de bel bij chirurg Mahabier. Er kwam een creatieve oplossing. Aliene Kiewiet en Anthon Kluijfhout besloten om hun huwelijksgeschenk te doneren ten behoeve van de reparatie van de mammograaf van MMC. Aline heeft een half jaar in 2017 gewerkt als arts assistent in het MCC. De mammograaf van MMC is nu weer operationeel dankzij deze donatie. De reparatie is uitgevoerd in goede samenwerking met David Boom van Siemens Nederland.

Lees ook:
Mammograaf MMC gered dankzij huwelijksgeschenk oud arts assistent

Huib van den Hout, radioloog MMC

Op de Radiologie afdeling van het MMC in Nickerie is veel up to date röntgen apparatuur aanwezig, nu  ook een mammograaf. Hiermee wordt borstonderzoek verricht als er verdenking is op een knobbeltje in de borst. Ook kan het apparaat gebruikt worden voor de screening op borstkanker. Helaas was de apparatuur sinds een jaar buiten gebruik geraakt.

De financiële mogelijkheden ontbraken om dit te herstellen. Aliene is recent getrouwd en heeft als huwelijkscadeau aan haar gasten een bijdrage gevraagd voor reparatie aan de mammograaf in het

MMC. Een prachtig cadeau voor het ziekenhuis maar vooral voor de patiënten! Hierdoor hoeven veel vrouwen (en soms ook mannen) niet meer voor een mammogram naar Paramaribo. Voor veel patiënten is dit een spannend onderzoek en het is een groot voordeel dat dit nu weer lokaal in Nickerie uitgevoerd kan worden.

Danielle Holwijn, hoofd rontgenafdeling MMC

De mammograaf is heel belangrijk voor de vrouwen in het westen van Suriname. Met mammografie kun je tumoren in de borst aan het licht brengen nog voordat ze te voelen zijn. Dus als je een mammograaf hebt kun je de screening op borstkanker gaan stimuleren, vroege diagnostisering is grote kans op genezing. Verder hoeven de vrouwen niet een 4 uur durende reis naar Paramaribo te maken voor een mammografie.

Per jaar doen wij ongeveer 400 borstonderzoeken/mammografie. Dit geeft aan dat je met de mammograaf voorziet in een belangrijke behoefte.

Ik ken de inspanning van dokter Mahabier om het MMC zoveel mogelijk te helpen, dus heb ik een beroep gedaan op hem om binnen zijn netwerk te kijken of radiologie geholpen kon worden. En Voila.
 

Foto: Annelies Mol | Aliene Kiewiet en Anthon Kluijfhout zijn op 14 mei 2022 getrouwd.

| snc.com | Door: adh Mahabier