• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LVV-minister Sewdien: ‘Van den Bergh werkte niet volgens regels’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Normaal gesproken is het altijd leuk om je foto ergens te zien, maar niet in dit geval, omdat ik er geen onderdeel van ben.” Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij kan het niet waarderen dat er van hem een foto prijkt op de omslag van het boek ‘Corruptie op het hoogste niveau-Zakendoen in Suriname’ van ondernemer Gerard van den Bergh.

De bewindsman werd woensdag vóór aanvang van de ministerraadsvergadering.door de pers gevraagd over de aantijgingen in Van den Berghs pennenvrucht dat hij en andere politieke functionarissen corruptie faciliteren. Volgens hem berusten de beschuldigingen niet

op waarheid.

“Er wordt een soort rookgordijn opgeworpen en deze zaak wordt gebruikt als een afleidingsmanoeuvre richting de gemeenschap”

Sewdien maakte tegenover de media kenbaar dat ook hij een aanklacht heeft ingediend en dat het voor hem al een afgedane case is. Dat het boek uit de handel moet van president Chandrikapersad Santokhi, daar wilde de minister niet op ingaan. Hij stelde zich op het standpunt dat dat een besluit is van het staatshoofd.

‘Niets’ met de zaak te maken

Volgens Sewdien zat Van den Bergh fout in de zaak van de broedeieren. “De ondernemer haalde broedeieren uit Nederland toen er sprake was van

vogelgriep. Het laten halen van de broedeieren door deze ondernemer gebeurde niet conform de regels. Voordat je eieren op de boot zijn, moet je al een vergunning hebben aangevraagd. Dat deed Van den Bergh meerdere malen niet.”

Sewdien vertelde dat het al vanaf de eerste keer misging. Toch nam de afdeling Veterinaire Inspectie daarna een risico en verstrekte alsnog de vergunning. “Na de tweede keer kreeg hij een waarschuwing, maar toen wij zagen dat hij het zo door bleef doen, hebben wij er een stop aan moeten brengen”, verklaarde de minister.

Omdat die partij eieren werd vernietigd, daagde de ondernemer het ministerie voor de rechter. Hij eiste daarbij een schadevergoeding. Er werd toen beslag gelegd op het wagenpark van LVV.

Sewdien verduidelijkte woensdag tegenover de pers dat hij niets met deze zaak te maken heeft gehad. “Het is de Veterinaire Inspectie, die op basis van internationale regels, overgaat tot vernietiging”, verschoonde hij zich.

Rookgordijn

Sewdien vindt het daarom jammer dat hij er in het boek van Van den Bergh met de haren bij wordt gesleept. Hij wees erop dat de issue tussen de ondernemer en Vijay Kirpalani al sinds de vorige regering speelt en dat hij ook daar niets mee te maken heeft.

“Er wordt een soort rookgordijn opgeworpen en deze zaak wordt gebruikt als een afleidingsmanoeuvre richting de gemeenschap, waarbij er zwaar misbruik wordt gemaakt van LVV”, meende de bewindsman.

Hij gaf ook aan dat hij al eerder een minder positief gevoel had bij de ondernemer, omdat die had gepoogd pluimveeboeren te bundelen om er zelf voordeel uit te halen.

De bewindsman denkt dat er nog meer speelt bij Van den Bergh. “Ik begrijp zijn situatie nu ook wel. Waar hij Suriname al gewend was, echt een lekker land om in te wonen, moet hij nu daar in de kou zitten. Nederland is anders wonen dan hier, ook al is hij daar geboren. Er zijn beperkingen.”

| de ware tijd | Door: Redactie